Bardzo ciekawa smakowa propozycja jak dla mnie:) i jak się okazało danie naprawdę smaczne było bo mój Mąż zjadł i bardzo chwalił a on nie lubi takich "eksperymentów":DD
Składniki:
300 g mięsa mielonego z szynki
1/2 dużej cebuli
150 g bakłażana
1/4 czerownej papryki
1 puszka krojonych pomidorów
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżki koncetratu pomidorowegp
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 lyżeczki cynamonu
sok z 1 limonki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 szklanka kaszy pęczak
2 łyżki natki pietruszki
Czerwona soczewica z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić w mała kostkę. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Zeszklić. Do cebuli wrzucić mięso i smażyć aż się zetnie. Następnie dodać imbir i cynamon oraz 1/2 szklanki wody. Przykryć.
2. Paprykę i bakłażana pokroić w duża kostkę. Dodać do garnka i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie dodać pomidory, soczewicę oraz koncentrat. Wymieszać. Dodać około 1 szklanki wody i zagotować.
3.Dusić jeszcze około 20 minut aż soczewica będzie miękka. Doprawić sokiem z limonki, cukrem oraz solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia. Kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić . Przełożyć do rondla z mięsem i wymieszać. Przełożyć do miseczki i posypać natka. Smacznego!
Komentarze