Czerwona soczewica z mięsem mielonym

4.5 (154 ocen)

Bardzo ciekawa smakowa propozycja jak dla mnie:) i jak się okazało danie naprawdę smaczne było bo mój Mąż zjadł i bardzo chwalił a on nie lubi takich "eksperymentów":DD

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z szynki
    1/2 dużej cebuli
    150 g bakłażana
    1/4 czerownej papryki
    1 puszka krojonych pomidorów
    3/4 szklanki czerwonej soczewicy
    2 łyżki koncetratu pomidorowegp
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 lyżeczki cynamonu
    sok z 1 limonki
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki oleju
    1 szklanka kaszy pęczak
    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czerwona soczewica z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w mała kostkę. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Zeszklić. Do cebuli wrzucić mięso i smażyć aż się zetnie. Następnie dodać imbir i cynamon oraz 1/2 szklanki wody. Przykryć.
  • do mięsa dodac soczewicą 2. Paprykę i bakłażana pokroić w duża kostkę. Dodać do garnka i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie dodać pomidory, soczewicę oraz koncentrat. Wymieszać. Dodać około 1 szklanki wody i zagotować.
  • 3. Dusić jeszcze około 20 minut aż soczewica będzie miękka. Doprawić sokiem z limonki, cukrem oraz solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia. Kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić . Przełożyć do rondla z mięsem i wymieszać. Przełożyć do miseczki i posypać natka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Mięso mielone Soczewica czerwona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować