Czerwona lazania z cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Lazania dużo lepiej smakuje kiedy jest zrobiona z własnoręcznego makaronu.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - jajka: 5 sztuk
    - przecier pomidorowy: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - cukinie: 3 sztuki
    - marchew pokrojona w kosteczkę: 0.75 szklanki
    - czosnek: 1 ząbek
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól do smaku: 4 szczypty
    - pieprz do smaku: 3 szczypty
    - bazylia: 3 szczypty
    - mielona czerwona papryka: 2 szczypty

    - masło: 4 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mleko: 1.25 szklanki
    - sól do smaku: 2 szczypty
    - pieprz do smaku: 2 szczypty

    - mozarella cienkie plastry: 500 gramów
    - bazylia: 8 szczypt
    - sól: 8 szczypt
    - pieprz: 8 szczypt
    - oliwa do wysmarowania naczynia: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czerwona lazania z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przecier rozmieszać z jajkami. Do miski dodać mąkę, masę przecierową i sól. Wszystko wymieszać, ciasto wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować równomiernie na 4 placki, podsypać mąką.
  • 2. W rondelku rozgrzać masło dodać mąkę, mieszać i robimy zasmażkę. Do zasmażki dodać mleko i mieszając zagotować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem, ciągle mieszając żeby nie było grudek i żeby się nie przypaliło. Beszamel powinien być dosyć gęsty i ostudzony.
  • 3. Umytą cukinię i marchew pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cukinię i marchew. Smażyć chwilę pod przykryciem, następnie odparować warzywa z nadmiaru wody. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką, bazylią i czosnkiem.
  • 4. Wysmarować naczynie oliwą, wyłożyć pierwszy placek ciasta. Na placek wyłożyć równomiernie część ostudzonego beszamelu na niego wyłożyć 1/3 ostudzonych warzyw. Na warzywa wyłożyć pokrojoną w plastry mozarellę. Przyprawić pieprzem, solą i bazylią, powtarzać czynność, aż do ostatniego placka. Na ostatni placek wyłożyć równomiernie beszamel i wyłożyć mozarellę. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią do smaku. Piec w rozgrzanym piekarniku 180-190 stopni około 40-50 min. do miękkości makaronu. Długość pieczenia jest zależna od odparowanych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować