Czerwona lazania z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przecier rozmieszać z jajkami. Do miski dodać mąkę, masę przecierową i sól. Wszystko wymieszać, ciasto wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować równomiernie na 4 placki, podsypać mąką.
2.W rondelku rozgrzać masło dodać mąkę, mieszać i robimy zasmażkę. Do zasmażki dodać mleko i mieszając zagotować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem, ciągle mieszając żeby nie było grudek i żeby się nie przypaliło. Beszamel powinien być dosyć gęsty i ostudzony.
3.Umytą cukinię i marchew pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cukinię i marchew. Smażyć chwilę pod przykryciem, następnie odparować warzywa z nadmiaru wody. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką, bazylią i czosnkiem.
4.Wysmarować naczynie oliwą, wyłożyć pierwszy placek ciasta. Na placek wyłożyć równomiernie część ostudzonego beszamelu na niego wyłożyć 1/3 ostudzonych warzyw. Na warzywa wyłożyć pokrojoną w plastry mozarellę. Przyprawić pieprzem, solą i bazylią, powtarzać czynność, aż do ostatniego placka. Na ostatni placek wyłożyć równomiernie beszamel i wyłożyć mozarellę. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią do smaku. Piec w rozgrzanym piekarniku 180-190 stopni około 40-50 min. do miękkości makaronu. Długość pieczenia jest zależna od odparowanych warzyw.
Komentarze