Czerwona kapusta na ciepło

  • wyświetlono: 154 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lepszego towarzystwa wieprzowina nie może sobie wymarzyć .

Kościelec 212
  • 4 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

- 1/2 główki czerwonej kapusty
-2 łyżki masła
-1 łyżka oleju rzepakowego
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka miodu
-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżki rodzynek namoczonych we wrzątku ( pół szklanki)
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Czerwona kapusta na ciepło

  • Czerwona kapusta na ciepło.1. Kapustę szatkujemy . Na patelni rozgrzewamy olej i łyżkę masła. Przesmażamy kapustę przez 5 minut, wlewamy rodzynki wraz z wodą w której się moczyły i doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem. Dusimy pod przykryciem do czasu aż cały płyn odparuje. Wlewamy wino i dodajemy sok z cytryny oraz miód . Przykrywamy i dusimy do zupełnego odparowania wina.
  • Kapusta czerwona na ciepło.2. Do kapusty dodajemy łyżkę masła , całość mieszamy ewentualnie doprawiając solą i cukrem. Smacznego.

Porady

Do kapusty można dodać wino półsłodkie lub słodkie ale wtedy już nie doprawiamy całości cukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rodzynkiczerwona kapustawino

Komentarze

Podobne przepisy

Buraczki na ciepło

Dodane przez: EwaSidor

Buraczki na ciepło z zasmażką

Bardzo dobra przystawka do obiadku...

kghyh

Dodane przez: Magda_Z

Rzodkiewka na ciepło do obiadu

Bardzo dobrze smakuje z mięsem...

image-1x83d44

Dodane przez: Apetyczna babeczka

BURACZKI NA CIEPŁO

O tym, że buraczki są pyszne i...

image-1iquy79

Dodane przez: Habibi Chi

Marchewka z groszkiem na ciepło

Pyszna słodka marchewka w towarzystwie...

image-26ab5ld

Dodane przez: ola2734

Buraczki na ciepło

Są bardzo smaczne

Buraki na ciepło

Dodane przez: Gregorhspeed

Buraki na ciepło

Po prostu świetne są! Nie, że przechwalamy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE