960 Czerwona kapusta duszona to pyszny dodatek do drugiego dania. To także dobre źródło potasu i cynku, a także witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Kwaskowata, aromatyczna kapusta będzie smakowała wszystkim domownikom.
1 min
Łatwy
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty ok.1,5 kg
4 średnie kwaśne jabłka
1 cebula
1/2 szklanki czerwonego wina
2 łyżki margaryny
sól
Czerwona kapusta duszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyścić i umyć kapustę. Pokroić na ćwiartki, wyciąć głąb i poszatkować.
Obrać cebulę, skroić w kostkę. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki i usunąć środki. Miąższ podzielić na mniejsze cząstki.
Rozgrzać w garnku tłuszcz. Lekko podsmażyć kapustę. Wlać pół szklanki wody oraz czerwone wino, wrzucić jabłka i cebulę.
Posolić do smaku, dusić na średnim ogniu ok. 45 minut.
Komentarze