Czerwona kapusta duszona

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

960 Czerwona kapusta duszona to pyszny dodatek do drugiego dania. To także dobre źródło potasu i cynku, a także witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Kwaskowata, aromatyczna kapusta będzie smakowała wszystkim domownikom.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty ok.1,5 kg
    4 średnie kwaśne jabłka
    1 cebula
    1/2 szklanki czerwonego wina
    2 łyżki margaryny
    sól

Czerwona kapusta duszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyścić i umyć kapustę. Pokroić na ćwiartki, wyciąć głąb i poszatkować.
    Obrać cebulę, skroić w kostkę. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki i usunąć środki. Miąższ podzielić na mniejsze cząstki.
    Rozgrzać w garnku tłuszcz. Lekko podsmażyć kapustę. Wlać pół szklanki wody oraz czerwone wino, wrzucić jabłka i cebulę.
    Posolić do smaku, dusić na średnim ogniu ok. 45 minut.

Komentarze

Podobne przepisy