Czernina - czarna polewka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niektórzy uwielbiają to danie, drudzy nienawidzą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • kaczka
    krew z kaczki
    woda, 2 l
    por
    natka pietruszki
    marchewki, 2
    pieprz sól do smaku
    ziele angielskie, 5 ziaren
    2 łyżki stołowe mąki
    cukier, 2 łyżeczki
    świeży sok z cytryny, 1 łyżka
    makaron - opakowanie

Czernina - czarna polewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę gotujemy razem z warzywami. Po ugotowaniu części kaczki i włoszczyznę wyjmujemy z bulionu.

    Krew zaprawiamy łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżkę stołową mąki. Dodajemy cukier. Zaprawioną krew dodajemy do rosołu. Czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku.

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Danie posypujemy posiekaną pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy