czereśniowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

połączenie czereśni z słodką masą z serka i śmietany

  • 3 godz. 20 min

Składniki:


  • mąka 1 szklanka
    kakao 3 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    jajka 6 szt
    cukier 1 szklanka
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    woda ciepła 2 łyżki
    masa biała
    serek homogenizowany 200 gr
    śmietana kremówka 1/2 l.
    fix do śmietany 2 sztuki
    do posypania
    kakao
    płatki czekoladowe
    owocowa masa
    czereśnie 1 kg
    kisiel 1 szt
    galaretka wiśniowa 2 szt

Czereśniowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    białka ubijam na pianę dodaję małymi porcjami cukier ,żółtka oraz na koniec wodę ,mąki, proszek ,kakao mieszam w misce ,przesiewam do masy i delikatnie mieszam,
    blaszkę ( prostokątną ) wykładam papierem do pieczenia i wylewam masę
    ,piekę 40 minut w 180 stopniach. po upieczeniu biszkopt studzę.
    masa owocowa:
    galaretkę sporządzam z 2 szklanek wody,kisiel robię w/g przepisu i schładzam,czereśnie dryluję,do zimnego kisielu dodaję galaretkę , mieszam na koniec dodaję owoce( czereśnie)
    masa biała :
    śmietanę ubijam na sztywno dodaję serek homogenizowany oraz fix do śmietany.zimny biszkopt przekroić na pół (wzdłuż)na 1 biszkopt wlewam kisiel z galaretkę i owocami przykrywam 2 częścią biszkoptu na to masę białą , posypuje kakao i płatkami czekoladowymi .na 3 godziny wstawiam do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy