Czereśniowo-botwinkowa sałatka

0 (0 ocen)

Sałatka smakuje wyśmienicie! Mam nadzieję, że nie musze długo namawiać, by ją przygotować - zdjęcie mówi samo za siebie:) POLECAM! Czereśnie, tak jak inne owoce idealnie pasują do tego typu sałatek. Im są dojrzalsze, tym lepszy efekt smakowy.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 pojedynczy filet z kurczaka (duży),
    • ½ opakowania mozzarelli w kulkach (około 6 kulek)
    • pęczek młodej botwinki,
    • pęczek cykorii liściastej,
    • 1 szklanka dojrzałych czereśni,
    • 1 łyżka posiekanego koperku do posypania,
    • bratki do dekoracji,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • oliwa z oliwek do polania,
    • ocet balsamiczny do polania,
    • przyprawa do kurczaka,
    • olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Sałatki

Czereśniowo-botwinkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, dzielimy na dwa cieńsze płaty. Następnie oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy z dwóch stron do miękkości. Gotowe porcje filetu wyjmujemy na talerz i studzimy. Przestudzony dzielimy w paseczki.
    Botwinkę przepłukujemy i osuszamy. Cykorię przepłukujemy i osuszamy. Gotowe zieleniny tniemy na mniejsze części i układamy na spodzie przygotowanych talerzy.
    Mozzarellę odsączamy z zalewy. Każdą kulkę dzielimy na 4 części.
    Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy.
    Na botwinkę i cykorię wykładamy przygotowane, pozostałe składniki: mięso, czereśnie i mozzarellę. Całość posypujemy koperkiem, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. dekorujemy bratkami i podajemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Czereśnie Olej Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować