Zupa czereśniowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupa z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg czereśni
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    sok z 1/2 cytryny
    800ml wody
    200ml słodkiego wina
    szczypta cynamonu

Zupa czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czereśniowa zupa 1. 1. Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Do garnka wlać 700ml wody, dodać wino i gotować aż część odparuje. Następnie dodać cukier i czereśnie gotować około 10 minut. Z naczynia wyjąć połowę czereśni, resztę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i wlać resztę wody wymieszanej z mąką ziemniaczanej. Gotować do zgęstnienia i ponownie włożyć odłożone czereśnie. Całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Gotową zupę podawać z makaronem i udekorować listkiem mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy