Czereśniowo - michałkowe ciasto

0 (0 ocen)

Owocowe ciasta oraz cukierki michałki są pyszne! Natomiast owocowe ciasto z michałkami to już wykwintny deser:).

Składniki:

  • Kwadratowa tortownica
    Składniki:
    • 2 szklanki mąki,
    • 2 duże jajka,
    • 5 łyżek cukru,
    • 1/3 szklanki wody gazowanej,
    • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
    • 2 łyżki śmietany 18%,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 3 białe michałki, 4 czekoladowe do ciasta,
    • ok 1 szklanka czereśni,
    Dodatkowo:
    • 5 białych michałków do posypania po wierzchu,
    • cukier puder do lekkiego posypania

Czereśniowo - michałkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drylowanie 1. Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy.
  • ubijanie jajek z cukrem 2. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
  • dodanie oleju 3. Do puszystej dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i płynne składniki. Na koniec dodajemy śmietanę.
  • wyłożenie ciasta na blaszkę 4. Dokładnie utarte ciasto wykładamy na przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia) tortownicę.
  • przed pieczeniem 5. Na wierzchu układamy przekrojone na połowę cukierki michałki. Pomiędzy nie układamy czereśnie.
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C.
    Upieczone ciasto wyciągamy. Na jeszcze ciepłe ścieramy białe michałki ( na tarce o grubych oczkach).
    Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy