Czereśniowo - michałkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy.
2.Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
3.Do puszystej dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i płynne składniki. Na koniec dodajemy śmietanę.
4.Dokładnie utarte ciasto wykładamy na przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia) tortownicę.
5.Na wierzchu układamy przekrojone na połowę cukierki michałki. Pomiędzy nie układamy czereśnie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C.
Upieczone ciasto wyciągamy. Na jeszcze ciepłe ścieramy białe michałki ( na tarce o grubych oczkach).
Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze