Czereśnie marynowane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czereśnie też można tak . W oryginale należy użyć czereśni z ogonkami. Siostra podarowała nam takie więc je zagospodarowaliśmy. Dżemów i frużeliny jeszcze mamy sporo stąd taki przepis.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg czereśni
    6 ziaren czarnego pieprzu
    5 ziaren ziela angielskiego
    250 ml białego wina wytrawnego
    1/4 szklanki octu winnego
    2 łyki miodu
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
    1 kora cynamonu
    1/2 łyżeczki soli

Czereśnie marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czereśnie marynowane 1. Czereśnie umyłem, osuszyłem. Przyciąłem ogonki do połowy. Owoce ułożyłem w słoikach.
    Przygotowałem zalewę. W moździerzu rozgniotłem pieprz i ziele angielskie.
    Zagotowałem szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem, skórką pomarańczową, goździkami, cynamonem, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu , ziela oraz solą.
    Gorącym płynem zalałem czereśnie, zakręciłem słoiki. Pasteryzowałem w piekarniku nagrzanym do 90 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy