Czereśnie marynowane

  • wyświetlono: 74 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czereśnie też można tak . W oryginale należy użyć czereśni z ogonkami. Siostra podarowała nam takie więc je zagospodarowaliśmy. Dżemów i frużeliny jeszcze mamy sporo stąd taki przepis.

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

1 kg czereśni
6 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
250 ml białego wina wytrawnego
1/4 szklanki octu winnego
2 łyki miodu
1 szklanka cukru
2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
1 kora cynamonu
1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Czereśnie marynowane

  • Czereśnie marynowane1. Czereśnie umyłem, osuszyłem. Przyciąłem ogonki do połowy. Owoce ułożyłem w słoikach.
    Przygotowałem zalewę. W moździerzu rozgniotłem pieprz i ziele angielskie.
    Zagotowałem szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem, skórką pomarańczową, goździkami, cynamonem, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu , ziela oraz solą.
    Gorącym płynem zalałem czereśnie, zakręciłem słoiki. Pasteryzowałem w piekarniku nagrzanym do 90 stopni C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

PrzetworyCzereśnieprzetwory z czereśni

Komentarze

Podobne przepisy

image-1a6sfnb

Dodane przez: ewuska2016

Dżem z czereśni

Domowy najlepszy

kompot z czereśni

Dodane przez: alicjajanczak

Kompot z czereśni

To jest mój pierwszy raz kiedy...

Kompot z czereśni

Dodane przez: szynszyla

Kompot z czereśni

Pyszny, zwłaszcza zimową porą.

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

Kompot z czereśni dla dorosłych

Dodane przez: Gregorhspeed

Kompot z czereśni dla dorosłych

Dzięki spirytusowi czereśnie nie...

pieczarki marynowane

Dodane przez: benka

Pieczarki marynowane

Pieczarki w delikatnej zalewie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE