Czekośliwka z rumem

0 (0 ocen)

Oryginalny sposób na powidła śliwkowe, które z powodzeniem zastępują krem czekoladowy do kanapek, naleśników i ciast. Są pyszne.

Składniki:

  • - 1,5 kg śliwek węgierek
    - 110 g cukru
    - 4 łyżki ciemnego kakao
    - 6 kostek gorzkiej czekolady
    - 4 - 6 łyżek rumu
    - 3 – 4 łyżeczki agaru

Czekośliwka z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, drylujemy i rozdrabniamy za pomocą blendera. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 do 2 godzin, od czasu do czasu mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły. W razie potrzeby można czynność gotowania powtórzyć po wystudzeniu np. następnego dnia.
  • 2. Następnie do gorących powideł dodajemy czekoladę oraz kakao. Kakao możemy rozmieszać z odrobiną wody, tak żeby wyeliminować ryzyko powstania grudek. Wszystko gotujemy przez około 15 minut.
  • 3. Na koniec dodajemy agar oraz rum, mieszamy i gotujemy około 5 minut.
  • 4. Powidła przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut od zagotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Czekośliwka