Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą

4.5 (180 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Co to czekośliwka? Nie każdy to wie, bo często pytają nas o to z mamą. Czekośliwka to po prostu powidła śliwkowe z czekoladą. O istnieniu czekośliwki mama dowiedziała się od koleżanki. I jak raz ją zrobiła, tak czekośliwka zagościła w naszym domu.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • • 5,5 kg śliwek (tym razem mama kupiła węgierki, czekośliwkę robimy jednak z różnych śliwek)
    • 2 kg cukru
    • 300 g gorzkiej czekolady


Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, wkładamy go garnka i zasypujemy cukrem. Smażymy je 3 godziny. Kolejnego dnia smażyłyśmy je 2 godziny. Trzeciego dnia dodałyśmy połamaną czekoladę i smażyłyśmy 1 godz. Należy pamiętać żeby mieszać, bo śliwka może się przypalić. Czas smażenie zależy od śliwek. Czasem mama kupiła takie śliwki że wystarczyło dużo krótsze smażenie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować