Czekośliwka - Nutella śliwkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na powidła, które znikają błyskawicznie w moim domu. Zresztą czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady :) ?!Nutella śliwkowa to moje ukochane powidła. Polecam każdemu :) !

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 kg śliwek
    6 łyżek dobrej jakości, gorzkiego kakao (na każdy kg śliwek = 2 łyżki)
    1 szklanka cukru (ilość wg uznania)
    100 g mlecznej czekolady - dobre jakości !

Czekośliwka - nutella śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyj, pozbądź się pestek, zblenduj. Gotuj około 2 godzin na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec gotowania (gdy konsystencja będzie Ci odpowiadała) dodaj cukier, pokruszoną czekoladę i kakao. W razie potrzeby - ponownie zblenduj.
    Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Odstaw do ostudzenia.
    Można pasteryzować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy