Czekośliwka - krem / dżem śliwkowy z czekoladą

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Będzie idealny dla dzieci, zimową porą gdy chęć na coś czekoladowego przyjdzie przy mokrej, szarej i zimnej pogodzie. Wybierzcie dojrzałe słodkie śliwki, wtedy ilość dodanego cukru będzie minimalna

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg śliwek
    50 g gorzkiego odtłuszczonego kakao np. wedel czy deco moreno
    1/2 – 1 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    3 op. cukru waniliowego po 16 g ( lub laska wanilii)
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury Krem

Czekośliwka - krem / dżem śliwkowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, przebieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
    Wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy/ smażymy co jakiś czas mieszając mniej więcej przez godzinę(1 h – 1,5h). Jeśli używacie laski wanilii dodajcie ją teraz – laskę kroimy na pół, wydrążamy ziarenka, dodajemy do owoców razem z zdrewniałą częścią, której przed miksowaniem dżemu się pozbywamy.
    Dodajemy cukier i cukier waniliowy*.
    Gotujemy jeszcze chwilę – śliwki powinny się rozgotować i pływać w syropie, po tym czasie, masę miksujemy blenderem.
  • 2. W szklance rozrabiamy kakao z odrobiną dżemu, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty śliwek, mieszając aby nie było grudek.
    Przyprawiamy cynamonem.
    Gotujemy do rozpuszczenia kakao ok. 10 minut.
  • 3. Gorącą pakujemy do słoików i odwracamy do góry dnem.
    Możemy pasteryzować, ok 15 minut od zagotowania,na ściereczce, w wodzie do 3/4 wysokości słoików.

Porady

Jeśli chcemy aby była jeszcze bardziej czekoladowa pod koniec gotowania dodajmy tabliczkę gorzkiej 60% czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada Kakao Nutella Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować