Czekośliwka

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Odkąd poznałam smak śliwki z czekoladą to nie wyobrażam sobie, żeby nie mieć jej w swoich zimowych zapasach.
Wspaniała do naleśników, rogalików, gofrów, kanapek, ale również do podjadania łyżką ze słoika :)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg. śliwek
    1 szklanka cukru
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g.)
    2 czubate łyżki kakao

Czekośliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekośliwka 1. Śliwki umyć i pozbawić pestek. Włożyć do garnka.
    Wsypać cukier i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając
    minimum 2 - 3 godziny.
    Tak żeby sok odparował. Im dłużej będziemy gotować tym powidła będą gęściejsze.
  • CZekośliwka 2. Po tym czasie śliwki zblendować blenderem i ponownie zagotować.
    Dodać kakao i gotować jeszcze 15-20 minut, następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i gotować kolejne 15 minut.
  • Czekośliwka 3. Gorącą czekośliwkę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić
    i zostawić do wystudzenia. Następnie słoiki wstawić do garnka z wodą
    i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody .

Porady

Można dodać więcej cukru, lub więcej czekolady to już według smaku.

Komentarze

Podobne przepisy