Czekoladowe ciasto szyfonowe na Walentynki

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo delikatne, przypomina nieco piankę:) Rozpływa się w ustach...

Składniki:

  • Spód:
    20 dag margaryny,
    20 dag herbatników.

    Nadzienie:
    225 g mlecznej czekolady,
    225 ml mleka,
    2 jajka,
    10 dag cukru,
    łyżeczka olejku waniliowego,
    200 ml śmietanki 30%.

Czekoladowe ciasto szyfonowe na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki przełożyć do foliowej torebki, szczelnie zawinąć i rozwałkować wałkiem, aż ciastka całkowicie się rozkruszą. Wymieszać ze stopioną margaryną. Wyłożyć na dno formy do tarty o śr. 23 cm.
  • 2. Mleko przelać do garnka, dodać żelatynę, rozmieszać i odstawić na 2 min. Następnie, postawić na ogniu i rozpuścić. Dodać połowę cukru, żółtka oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż wszystko całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać olejek waniliowy, wstawić na niecałą godz. do lodówki. Kremówkę ubić, odłożyć 3 łyżki do dekoracji, resztę dodać do masy czekoladowej. W osobnej misce ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Nadzienie przełożyć na gotowy spód i schałdzać ok. 2-3 godz. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy