Czekoladowe ciasto szyfonowe na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki przełożyć do foliowej torebki, szczelnie zawinąć i rozwałkować wałkiem, aż ciastka całkowicie się rozkruszą. Wymieszać ze stopioną margaryną. Wyłożyć na dno formy do tarty o śr. 23 cm.
2.Mleko przelać do garnka, dodać żelatynę, rozmieszać i odstawić na 2 min. Następnie, postawić na ogniu i rozpuścić. Dodać połowę cukru, żółtka oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż wszystko całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać olejek waniliowy, wstawić na niecałą godz. do lodówki. Kremówkę ubić, odłożyć 3 łyżki do dekoracji, resztę dodać do masy czekoladowej. W osobnej misce ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Nadzienie przełożyć na gotowy spód i schałdzać ok. 2-3 godz. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Komentarze