Czekoladowy zawrót głowy

0 (0 ocen)

Kocham czekoladę, dlatego odważyłam się wypróbować ten przepis. Wiem, że suflet to bardzo delikatny i kapryśny deser. Jest także lekki, puszysty i pyszny – czekoladowy odlot :D Pierwsza próba nie poszła mi źle ;) Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

Składniki:

  • 140g gorzkiej czekolady
    30 g miękkiego masła
    Troszkę chłodnego masła do wysmarowania foremek
    4 białka
    40g cukru
    Szczypta soli
    3-4 szczypty chili
    Gorzka, starta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Suflet Krem

Czekoladowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysmarowane masłem foremki wstawić do lodówki na kilkanaście minut przed wypełnieniem masą.
  • 2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodać masło i chili. Białka ubić ze szczyptą soli, do piany dodawać po łyżce cukru. Dużą łyżkę ubitej piany dodać do czekolady i wymieszać powoli. Następnie dodać resztę piany i delikatnie mieszać.
    Powstałą masę wylać do foremek.
  • 3. Piec w 180 st z termoobiegiem.
    Foremki wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Oczywiście to zależy od piekarnika – w jednych wystarczy 10 minut, w innych potrzeba 20 min (u mnie po 8 minutach środek sufletu jest lekko płynny, a po około 12 minutach suflety są upieczone).
  • 4. Delikatnie wyjąć foremki z piekarnika tak, aby suflet nie opadł. Po wierzchu delikatnie posypujemy startą czekoladą.

Porady

Suflety należy podawać gorące, zamiast startej czekolady można posypać je cukrem pudrem. Trzeba pamiętać, by nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia – by nie opadły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować