Czekoladowy zając z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Cieszy oko i podniebienie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1 szklanka mleka w proszku
    1 łyżka suszonych żurawin
    1 łyżka skórki pomarańczowej
    ok 16-18 herbatników
    2 łyżki rodzynek
    2-3 łyżki posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy zając z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę topimy. Formę silikonową w kształcie zająca dokładnie smarujemy czekoladą i wkładamy na 15 min do lodówki aby zastygła. Czynność powtarzamy wsumie 3 razy.

    Masło podgrzewamy razem z mlekiem, cukrem i kakao na małym ogniu aż składniki się połączą. Studzimy.


  • 2. Do zimnej masy dodajmy mleko w proszku, bakalie oraz pokruszone drobno herbatniki. Ilość herbatników podana jest mniej więcej, ponieważ są różne herbatniki. Masa ma być gęsta.
    Do przygotowanej formy nakładamy masę i wyrównujemy zostawiając ok 0,5cm miejsca od wierzchu formy. Formę wkładamy do lodówki aby nadzienie zastygło. Gdy dobrze stężeje na wierzch wylewamy resztę czekolady. Ponownie wkładamy do lodówki aby zastygła. Po ok 30 min zająca delikatnie wyjmujemy z formy.

Porady

Do takich łakoci zawsze kupuję gorzką czekoladę dobrej jakości min 70% kakao. Jeśli chcemy aby zając postał nam dłużej na stole i się nie topił musimy użyć czekolady temperowanej.Jednak ze zwykłej czekolady dobrej jakości również spokojnie przeczeka świąteczne śniadanie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować