Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym

4.48 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, efektowne a zarazem szybkie w wykonaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt blaszka 25x42
    3 jajka
    5 dkg mąki pszennej
    5 dkg mąki ziemniaczanej
    5 dkg cukru kryształu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 łyżeczki wody
    1 łyżeczka octu

    Masa czekoladowa:
    3 jaka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 kostka masła 82%
    1 kieliszek spirytusu
    15 dkg groszku ptysiowego

    Masa śmietanowa
    0,5 litra śmietany kremówki
    2 śnieżki 3 stołowe łyżki żelatyny

    Dodatkowo
    1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
    kilka czekoladowych kuleczek
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka ubijamy na puch, następnie dodajemy ocet z wodą i na koniec wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko robimy mikserem. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
  • 2. MASA: Jajka ubijamy na parze z cukrem kryształem na puch ok 10 minut , następne dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści. Studzimy i ucieramy z masłem ,dodajemy kieliszek spirytusu wsypujemy groszek ptysiowy, wszystko delikatnie mieszamy.
    Wykładamy masę na biszkopt, śmietankę ubijamy na sztywno ze śnieżką dodajemy rozpuszczoną żelatynę wylewamy na masę czekoladową, posypujemy wierzch startą czekoladą i posypujemy kuleczkami.

Porady

Jeśli ciasto będą spożywały dzieci pomijamy spirytus.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować