Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka ubijamy na puch, następnie dodajemy ocet z wodą i na koniec wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko robimy mikserem. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
2.MASA: Jajka ubijamy na parze z cukrem kryształem na puch ok 10 minut , następne dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści. Studzimy i ucieramy z masłem ,dodajemy kieliszek spirytusu wsypujemy groszek ptysiowy, wszystko delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę na biszkopt, śmietankę ubijamy na sztywno ze śnieżką dodajemy rozpuszczoną żelatynę wylewamy na masę czekoladową, posypujemy wierzch startą czekoladą i posypujemy kuleczkami.
Porady
Jeśli ciasto będą spożywały dzieci pomijamy spirytus.
Komentarze