Czekoladowy tort ,, Pijana śliwka,,

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tylko dla dorosłych :)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek
    150 ml rumu lub innego mocnego alkoholu (ale wtedy musimy dodać dobrej jakości aromat rumowy)
    Ciasto :
    7 jajek
    350 g cukru
    115 ml wody
    115 ml oleju
    380 g mąki
    proszek do pieczenia
    4 łyżki kakao

    Krem maślany:
    700 ml mleka
    3 żółtka
    1 budyń
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    250 g masła

    Krem śmietankowy :
    500 ml kremówki
    200 g mlecznej czekolady
    2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo do wykończenia tortu:
    2 łyżki masła
    1 czekolada gorzka
    posypką czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Czekoladowy tort ,, pijana śliwka,, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej śliwki zalewamy alkoholem.
  • 2. Ciasto:
    Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.
    Następnie ciągle mieszając, tylko już na mniejszych obrotach miksera, wlewamy olej i wodę. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Pieczemy w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
    Studzimy i przecinamy dwa razy w poprzek, tak by otrzymać 3 placki.
  • 3. Krem maślany:
    500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepujemy proszek budyniowy, mąki i żółtka. Gdy mleko zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia i mieszamy z mieszanką budyniową. Ponownie ustawiamy na piecu i na bardzo małym ogniu mieszamy aż masa zacznie bulgotać. Studzimy.
    Miękkie masło ucieramy mikserem, stopniowo dodajemy budyń, bardzo delikatnie mieszamy aż składniki dokładnie się połączą.
  • 4. Śliwki osączamy i kroimy w kostkę. Alkohol ze śliwek wykorzystujemy do ponczu. Mieszamy go z 100 ml wody i 2 łyżkami cukru.
  • 5. Na pierwszym spodzie zakładamy obręcz. Ciasto nasączamy ponczem i wykładamy połowę kremu maślanego, na którym układamy połowę śliwek. Przykrywamy drugim spodem, którego także nasączamy ponczem.
  • 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Kremówkę powoli wlewamy do czekolady, ciagle mieszając. Następnie ubijamy ją na najwyższych obrotach i pod koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
  • 7. Połowę masy wykładamy na torcie. Przykrywamy trzecim spodem.
    Na wierzchu rozsmarowyjemy resztę maślanej masy i rozkładamy pozostałe sliwki.
  • 8. Na polewę topimy masło z czekoladą, na malutkim ogniu. Studzimy i przekładamy na śliwki. Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
  • 9. Pozostałym kremem śmietankowym smarujemy boki tortu i dekorujemy wierzch. Boki osypujemy posypką.
    Chłodzimy kilka godzin.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować