300 g suszonych śliwek
150 ml rumu lub innego mocnego alkoholu (ale wtedy musimy dodać dobrej jakości aromat rumowy)
Ciasto :
7 jajek
350 g cukru
115 ml wody
115 ml oleju
380 g mąki
proszek do pieczenia
4 łyżki kakao
Czekoladowy tort ,, pijana śliwka,, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej śliwki zalewamy alkoholem.
2.Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.
Następnie ciągle mieszając, tylko już na mniejszych obrotach miksera, wlewamy olej i wodę. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
Studzimy i przecinamy dwa razy w poprzek, tak by otrzymać 3 placki.
3.Krem maślany:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepujemy proszek budyniowy, mąki i żółtka. Gdy mleko zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia i mieszamy z mieszanką budyniową. Ponownie ustawiamy na piecu i na bardzo małym ogniu mieszamy aż masa zacznie bulgotać. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem, stopniowo dodajemy budyń, bardzo delikatnie mieszamy aż składniki dokładnie się połączą.
4.Śliwki osączamy i kroimy w kostkę. Alkohol ze śliwek wykorzystujemy do ponczu. Mieszamy go z 100 ml wody i 2 łyżkami cukru.
5.Na pierwszym spodzie zakładamy obręcz. Ciasto nasączamy ponczem i wykładamy połowę kremu maślanego, na którym układamy połowę śliwek. Przykrywamy drugim spodem, którego także nasączamy ponczem.
6.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Kremówkę powoli wlewamy do czekolady, ciagle mieszając. Następnie ubijamy ją na najwyższych obrotach i pod koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
7.Połowę masy wykładamy na torcie. Przykrywamy trzecim spodem.
Na wierzchu rozsmarowyjemy resztę maślanej masy i rozkładamy pozostałe sliwki.
8.Na polewę topimy masło z czekoladą, na malutkim ogniu. Studzimy i przekładamy na śliwki. Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
9.Pozostałym kremem śmietankowym smarujemy boki tortu i dekorujemy wierzch. Boki osypujemy posypką.
Chłodzimy kilka godzin.
Smacznego
Komentarze