Czekoladowy torcik z kremem cappuccino z Oreo

  • wyświetlono: 435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gdy mam chwilkę, lubię zaskoczyć rodzinkę takim miłym akcentem.

angelika93
  • 12 porcje
  • 240min
  • Trudny

Składniki

Biszkopty ciemne:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szkl. oleju
Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szkl. oleju
Krem cappuccino z ciasteczkami oreo:
- 0,5 l mleka
- 4 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
- 0,5 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 6 szt. Ciasteczek oreo
- kilka kostek czekolady oreo
- ½ kieliszka spirytusu
Krem budyniowy:
- opakowanie budyniu śmietankowego
- ½ l mleka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 200 g masła
Poncz:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ½ kieliszka amaretto
- cukier waniliowy
Ganache czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu wiśniowego
- kilka ciasteczek oreo do ozdoby
- czekolada do ozdoby

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy torcik z kremem cappuccino z Oreo

  • 1. Biszkopty:
    Mąki przesiej wraz z proszkiem i kakao. Jajka ubij na sztywno dodając cukier i olej. Delikatnie połącz z mąką. Wyłóż do tortownicy (średnica 30 cm). Piecz 35- 40 min w temp. 170st. Po wystygnięciu przekrój na pół.
    Podobnie przygotuj jasny biszkopt. Piecz przez 15 min.
  • 2. Krem cappuccino:
    Cappuccino, kakao, oba rodzaje mąki i cukru, żółtka zmiksuj z 0,2 l mleka. Pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej połączone ze sobą składniki. Ugotuj budyń. Po wystygnięciu utrzyj z masłem na gładką masę, dodając spirytus. Ciasteczka oreo pokrusz, a czekoladę pokrój w kostkę. Dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj.
  • 3. Krem budyniowy:
    Ugotuj budyń, dodając cukier waniliowy, według przepisu na opakowaniu. Po ostygnięciu utrzyj z masłem na puszysty krem
  • 4. Poncz do nasączania:
    Kawę rozpuść w szklance wrzątku i dodaj cukier waniliowy. Po wystygnięciu dodaj alkohol. Nasącz biszkopty.
  • 5. Złożenie tortu:
    Na nasączony ciemny biszkopt wyłóż połowę dżemu wiśniowego i połowę kremu cappuccino. Przykryj jasnym biszkoptem. Wyłóż resztę dżemu i kremu cappuccino. Przykryj ciemnym biszkoptem. Odstaw do schłodzenia.
    Kremem budyniowym posmaruj boki i wierzch tortu. Wygładź i odstaw do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotuj ganache czekoladowe.
    Śmietankę podgrzej, ale nie doprowadź do zagotowania. Pokrusz czekoladę na mniejsze kawałki. Wrzuć do gorącej śmietanki, odczekaj chwilkę i dokładnie rozmieszaj do momentu, gdy polewa zrobi się lśniąca i gładka. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Udekoruj boki, a resztę równomiernie rozprowadź po wierzchu tortu. Udekoruj według uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortoreoganache czekoladowymilkakrem oreo

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowy torcik z malinową pianką

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowy torcik z malinową pianką

Wilgotne i intensywnie czekoladowe...

Orzechowa pychotka cappuccino

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto orzechowa pychotka z kremem cappuccino

To ciasto to moja wariacja na temat...

Torcik z kremem ciasteczkowym

Dodane przez: rena123

Torcik z kremem ciasteczkowym

Ciemny i jasny biszkopt przełożony...

Cappuccino z polewą czekoladowo-śmietankową.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto cappuccino z polewą czekoladowo-śmietankową

Biszkopt przełożony kremem czekoladowo-orzechowym,...

Torcik z kremem ryżowym

Dodane przez: JustKuchcik

Torcik z kremem ryżowym

Tort waniliowy z dżemem truskawkowym...

Ananasek z kremem stracciatella i cappuccino

Dodane przez: juchab

Ciasto ananasek z kremem stracciatella i...

Minęły wieki jak ostatnio robiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE