Czekoladowy torcik z kremem cappuccino z Oreo

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Gdy mam chwilkę, lubię zaskoczyć rodzinkę takim miłym akcentem.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopty ciemne:
    - 8 jajek
    - 8 łyżek cukru
    - 6 łyżek mąki pszennej
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - ½ szkl. oleju
    Biszkopt jasny:
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    - ¼ szkl. oleju
    Krem cappuccino z ciasteczkami oreo:
    - 0,5 l mleka
    - 4 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
    - 0,5 łyżki kakao
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 6 łyżek cukru
    - cukier waniliowy
    - 2 żółtka
    - 200 g masła
    - 6 szt. Ciasteczek oreo
    - kilka kostek czekolady oreo
    - ½ kieliszka spirytusu
    Krem budyniowy:
    - opakowanie budyniu śmietankowego
    - ½ l mleka
    - 2 łyżki cukru
    - cukier waniliowy
    - 200 g masła
    Poncz:
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - ½ kieliszka amaretto
    - cukier waniliowy
    Ganache czekoladowy:
    - 100 g gorzkiej czekolady
    - 100 ml śmietanki 30%
    Dodatkowo:
    - słoiczek dżemu wiśniowego
    - kilka ciasteczek oreo do ozdoby
    - czekolada do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Czekoladowy torcik z kremem cappuccino z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty:
    Mąki przesiej wraz z proszkiem i kakao. Jajka ubij na sztywno dodając cukier i olej. Delikatnie połącz z mąką. Wyłóż do tortownicy (średnica 30 cm). Piecz 35- 40 min w temp. 170st. Po wystygnięciu przekrój na pół.
    Podobnie przygotuj jasny biszkopt. Piecz przez 15 min.
  • 2. Krem cappuccino:
    Cappuccino, kakao, oba rodzaje mąki i cukru, żółtka zmiksuj z 0,2 l mleka. Pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej połączone ze sobą składniki. Ugotuj budyń. Po wystygnięciu utrzyj z masłem na gładką masę, dodając spirytus. Ciasteczka oreo pokrusz, a czekoladę pokrój w kostkę. Dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj.
  • 3. Krem budyniowy:
    Ugotuj budyń, dodając cukier waniliowy, według przepisu na opakowaniu. Po ostygnięciu utrzyj z masłem na puszysty krem
  • 4. Poncz do nasączania:
    Kawę rozpuść w szklance wrzątku i dodaj cukier waniliowy. Po wystygnięciu dodaj alkohol. Nasącz biszkopty.
  • 5. Złożenie tortu:
    Na nasączony ciemny biszkopt wyłóż połowę dżemu wiśniowego i połowę kremu cappuccino. Przykryj jasnym biszkoptem. Wyłóż resztę dżemu i kremu cappuccino. Przykryj ciemnym biszkoptem. Odstaw do schłodzenia.
    Kremem budyniowym posmaruj boki i wierzch tortu. Wygładź i odstaw do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotuj ganache czekoladowe.
    Śmietankę podgrzej, ale nie doprowadź do zagotowania. Pokrusz czekoladę na mniejsze kawałki. Wrzuć do gorącej śmietanki, odczekaj chwilkę i dokładnie rozmieszaj do momentu, gdy polewa zrobi się lśniąca i gładka. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Udekoruj boki, a resztę równomiernie rozprowadź po wierzchu tortu. Udekoruj według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować