Czekoladowy torcik bezowy

0 (0 ocen)

Pyszny torcik bezowy. Kakaowe blaty bezowe przełożone czekoladowym kremem i posypane chrupiącymi, prażonymi migdałami.

Składniki:


  • BEZY:
    3 białka
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka soku z cytryny
    KREM:
    1 szklanka śmietanki 36%
    100g czekolady gorzkiej
    100g płatków migdałowych

Czekoladowy torcik bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Białka ubić na sztywno. Ustawić mikser na najwyższe obroty i dodawać cukier porcjami, łyżka po łyżce. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać kakao i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia narysować cztery okręgi o średnicy ok 16cm. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i nałożyć koła. Zachować należy odstęp, gdyż bezy urosną. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 100*C z termoobiegiem. Suszyć 2,5godz. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zrobić to na noc.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Migdały wsypać na suchą patelnię i uprażyć. Zimną kremówkę ubić i wymieszać delikatnie z zimną, ale płynną czekoladą. Przekładać kremem blaty bezowe posypując każdą warstwę płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy