Czekoladowy słonecznikowiec

  • wyświetlono: 1508 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 1

Ciasto idealne na wyjątkowe rodzinne uroczystość. Lekka śmietanka, mocno czekoladowy biszkopt i słodka masa słonecznikowa- to wszystko sprawia, że smak jest niezapomniany!!

Jaga85

Składniki

Blaszka 24x 36 cm
Biszkopt ciemny
- 5 jajek,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka kakao
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka oleju,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- Szczypta sody
Masa słonecznikowa:
• 1/3 kostki masła,
• ¼ kostki margaryny,
• 0,5 szklanki cukru pudru,
• 2 łyżki mleka,
• 30 dag słonecznika
Dodatkowo:
• 1 kostka masła
• Około 3/4 puszki toffi,
• 1 i 1/4 szklanki mleka,
• 1 żółtko,
• 1 budyń waniliowy

Śmietanka:
• 0,6 litry śmietanki 30%,
• 4 kopiate łyżeczki żelatyny,
• 1 łyżka cukru pudru,
• 1,3 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy słonecznikowiec

  • 1. BISZKOPT:
    Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 15 min w 180°C.
    Upieczony biszkopt studzimy. Po ostygnięciu zdejmujemy (zdrapujemy) z niego wierzchnią skórkę i ścieramy na tarce ( będzie ona wykorzystana do dekoracji)
  • rozpuszczanie2. MASA SŁONECZNIKOWA:
    Masło, margarynę, cukier, mleko rozpuszczamy w rondelku.
  • dodanie słonecznika3. Następnie do rozpuszczonej masy dodajemy słonecznik. Chwilkę smażymy.
  • wyłożony słonecznik4. Masę wykładamy na blaszkę
  • studzenie5. Całość pieczemy do zrumienienia w piekarniku w 180ºC.
  • rozkruszanie6. Po wyjęciu studzimy i rozkruszamy
  • budyń ugotowany7. MASA C.D.:
    Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie mieszamy budyń z żółtkiem. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Nie słodzimy go. Gotowy studzimy.
  • dodanie słonecznika8. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostygnięty budyń . Następnie dodajemy toffi. Do puszystej masy dodajemy pokruszony słonecznik. Dokładnie mieszamy.
  • Wyłożenie masy9. Masę słonecznikową wykładamy na upieczony biszkopt. Biszkopt dodatkowo delikatnie poczujemy (ale niekoniecznie).
  • wyłożenie śmietanki10. ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier. Do ubitej, puszystej śmietanki wlewamy przestudzoną żelatynę. Szybko mieszamy.
    Śmietankę wylewamy na masę słonecznikową, dokładnie rozprowadzamy po całości. Całość posypujemy pokruszonym biszkoptem. Odstawiamy do chłodu , by śmietanka zastygła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesłoneczniksmietankabiszkopt czekoladowydeserkajmak

Komentarze

Podobne przepisy

Słonecznikowiec

Dodane przez: kasiaziolko

SŁONECZNIKOWIEC

Jestem studentką. W wolnej chwili...

Ciasto w sam raz na niedziele

Dodane przez: Xxxlicia0304

Słonecznikowiec

To ciasto napewno przypadnie do...

piernikowy słonecznikowiec

Dodane przez: iziona

Piernikowy słonecznikowiec

Ciasto wyszło wprost przepyszne...

Słonecznikowiec

Dodane przez: amelcia18

Ciasto Słonecznikowiec

Kakaowy biszkopt przełożony kremem...

słonecznikowiec bez pieczenia

Dodane przez: iziona

Słonecznikowiec na zimno

Pyszne ciasto bez pieczenia, znika...

fot. gosiak_w21

Dodane przez: gosiak_w21

SUPER ŁATWY SŁONECZNIKOWIEC

Mój mąż nie jest amatorem słodyczy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE