Czekoladowy słonecznikowiec

5 (144 ocen)

Ciasto idealne na wyjątkowe rodzinne uroczystość. Lekka śmietanka, mocno czekoladowy biszkopt i słodka masa słonecznikowa- to wszystko sprawia, że smak jest niezapomniany!!

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm
    Biszkopt ciemny
    - 5 jajek,
    - 3 łyżki mąki tortowej,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 1 łyżka kakao
    - 5 łyżek cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Szczypta sody
    Masa słonecznikowa:
    • 1/3 kostki masła,
    • ¼ kostki margaryny,
    • 0,5 szklanki cukru pudru,
    • 2 łyżki mleka,
    • 30 dag słonecznika
    Dodatkowo:
    • 1 kostka masła
    • Około 3/4 puszki toffi,
    • 1 i 1/4 szklanki mleka,
    • 1 żółtko,
    • 1 budyń waniliowy

    Śmietanka:
    • 0,6 litry śmietanki 30%,
    • 4 kopiate łyżeczki żelatyny,
    • 1 łyżka cukru pudru,
    • 1,3 szklanki wody

Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Czekoladowy słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 15 min w 180°C.
    Upieczony biszkopt studzimy. Po ostygnięciu zdejmujemy (zdrapujemy) z niego wierzchnią skórkę i ścieramy na tarce ( będzie ona wykorzystana do dekoracji)
  • rozpuszczanie 2. MASA SŁONECZNIKOWA:
    Masło, margarynę, cukier, mleko rozpuszczamy w rondelku.
  • dodanie słonecznika 3. Następnie do rozpuszczonej masy dodajemy słonecznik. Chwilkę smażymy.
  • wyłożony słonecznik 4. Masę wykładamy na blaszkę
  • studzenie 5. Całość pieczemy do zrumienienia w piekarniku w 180ºC.
  • rozkruszanie 6. Po wyjęciu studzimy i rozkruszamy
  • budyń ugotowany 7. MASA C.D.:
    Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie mieszamy budyń z żółtkiem. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Nie słodzimy go. Gotowy studzimy.
  • dodanie słonecznika 8. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostygnięty budyń . Następnie dodajemy toffi. Do puszystej masy dodajemy pokruszony słonecznik. Dokładnie mieszamy.
  • Wyłożenie masy 9. Masę słonecznikową wykładamy na upieczony biszkopt. Biszkopt dodatkowo delikatnie poczujemy (ale niekoniecznie).
  • wyłożenie śmietanki 10. ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier. Do ubitej, puszystej śmietanki wlewamy przestudzoną żelatynę. Szybko mieszamy.
    Śmietankę wylewamy na masę słonecznikową, dokładnie rozprowadzamy po całości. Całość posypujemy pokruszonym biszkoptem. Odstawiamy do chłodu , by śmietanka zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Słonecznik Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (211 ocen)

słonecznikowiec

4.41 (211 ocen)

Słonecznikowiec

celkapatelka Pyszne ciasto 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować