Sernik czekoladowy na kruchym spodzie. Sernik z kruszonką, wyszedł bardzo dobry.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
-350 g. masła lub margaryny
-150 g. cukru
-4 jajka
-600 g. mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
-1,5 kg. sera imperialu, śmietankowego
-300 g. cukru
-6 jajek
-250 ml. śmietanki 18 %
-3 budynie czekoladowe po 40 g.
-100 g. posiekanej gorzkiej czekolady
Czekoladowy sernik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na żwirek. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.masa-Jajka zmiksować z cukrem, potem serem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy serowej. Dodać posiekaną czekoladę i zmiksować ale nie za długo, bo niepotrzebnie można napowietrzyć masę. Masę przełożyć do blaszki na surowe ciasto i rozsmarować.
3.kruszonka- Pozostawione ciasto, porozkładać na masie serowej.
4.Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
5.Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak dobrze stężeje.
Komentarze