Delikatny, mocno kremowy serniczek czekoladowy upieczony w kąpieli wodnej, który przygotowałam na spotkanie przy grillu
Składniki:
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 16 CM
SPÓD:
125 g ciastek o smaku karmelowym w czekoladzie
50 g masła
MASA:
500 g sera trzykrotnie mielonego w wiaderku
100 g jogurtu greckiego
2 jajka rozmiar L
1 żółtko
60 g cukru trzcinowego
1/2 opakowania budyniu czekoladowego z kawałkami czekolady bez cukru
16 g cukru wanilinowego
100 g białej czekolady
120 g jagód
DODATKOWO:
masło do wysmarowania tortownicy
Czekoladowy sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno i boki tortownicy wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasteczka pokruszyłam dość drobno (tłuczkiem do ziemniaków), wsypałam do roztopionego w rondelku masła i wymieszałam. Masę wyłożyłam na dno tortownicy, ugniotłam i wstawiłam do lodówki aby stężała.
2.Jagody opłukałam i dokładnie osączyłam.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 150 stopni z termo obiegiem.
Do miski wyłożyłam twaróg, jogurt grecki, jajka, żółtko, cukier, cukier wanilinowy i budyń. Całość dokładnie wymieszałam łyżką.
3.Czekoladę wkruszyłam do metalowej miseczki i stopiłam ją w kąpieli wodnej. Energicznie mieszając dodałam do masy serowej.
4.Tortownicę zabezpieczyłam z zewnątrz folią aluminiową, tak aby do środka nie dostała się woda.
Masę serową wylałam na schłodzony spód, tortownicę umieściłam w naczyniu żaroodpornym, do którego wlałam gorącą wodę (na wysokość około 3 cm). Na wierzchu masy rozsypałam jagody.
Całość wstawiłam do piekarnika na około 1 godzinę. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyliłam jego drzwiczki i pozostawiłam w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiłam tortownicę do lodówki na kilka godzin, żeby sernik stężał.
Porady
Przed wstawieniem sernika do lodówki można przykryć jego wierzch folią, żeby nie obsychał
Komentarze