Czekoladowy sernik z cynamonem

0 (0 ocen)

Najbardziej czekoladowy sernik jaki jadłam. Jest niezwykle kremowy dzięki serkowi mascarpone i śmietanie kremówce. Do tego rewelacyjnie pachnący cynamon i czekoladowa polewa. Po prostu obłędny w smaku!

Składniki:

  • Spód:
    35 g masła
    120 g ciasteczek maślanych

    Masa serowa:
    250 g sera sernikowego (z wiaderka)
    250 g serka mascarpone
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    3 jajka
    ¼ szklanki śmietany 30%
    1 łyżeczka cynamonu
    100 g czekolady deserowej

    Polewa:
    100 g czekolady deserowej
    Płatki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Czekoladowy sernik z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka mielimy w blenderze lub malakserze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do ciastek i dokładnie mieszamy aby zrobiły się mokre. Gotowymi ciastkami wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 cm. Tortownicę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy na chwilę do lodówki.
    Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C z termo obiegiem. W czajniku gotujemy wrzątek.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera przekładamy ser i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę oraz cukier. Cały czas miksując wbijamy kolejno jajka. Pomiędzy każdym czekamy aż połączą się z masą. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę wymieszaną z cynamonem. Wystudzoną czekoladę energicznie mieszamy z kilkoma łyżkami masy serowej (u mnie około 10 łyżek). Zahartowana czekoladę przelewamy do reszty masy i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120*C. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie zalane do pełna wrzątkiem. Sernik pieczemy przez około 80 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Gotowy wyjmujemy z tortownicy odcinając boki od formy.
    Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą oblewamy sernik. Rozsmarowujemy okrężnymi ruchami od środka do brzegów. Wierch dekorujemy płatkami czekoladowymi. Sernik trzymamy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy wcześniej z lodówki aby polewa troszkę się rozpuściła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować