Czekoladowy sernik Prince Polo

4.5 (176 ocen)

Sycący, obłędnie czekoladowy i słodki sernik Prince Polo!

Składniki:

  • Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm)

    Spód z herbatników:
    250 g kakaowych herbatników
    80 g masła
    1 łyżka mleka

    Masa serowa:
    1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć z wiaderka)
    200 g jogurtu greckiego
    1 szkl cukru
    4 duże jajka
    2 łyżki kaszy manny
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka naturalnego kakao

    Polewa czekoladowa:
    150 g gorzkiej czekolady
    75 g masła

    Dodatkowo:
    ok. 13 wafelków Prince Polo
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Prince polo

Czekoladowy sernik prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód z herbatników: Masełko stopić, a herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze lub tak jak ja- przy pomocy wałka. Do ciastek dodać roztopione, jeszcze ciepłe masełko oraz łyżkę mleka. Wyrobić rękami jak kruszonkę. Masa powinna przypominać mokry piasek. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę mleka.



    Herbatnikową masę wysypać do kwadratowej blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy, po czym wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Ja zostawiłam na całą noc, tak by rano od razu zabrać się za pieczenia ;)



    Schłodzony spód z herbatników podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 10-15 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg, jogurt, cukier, jajka oraz kaszę mannę umieścić w dużej misce i krótko zmiksować mikserem tylko do połączenia składników. Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód z herbatników. Na masie delikatnie umieścić wafelki Prince Polo. Powinno zmieścić się ok. 10 sztuk. Pozostałe odstawcie na bok- posłużą do dekoracji sernika.

    Sernik piec w 180 st.C przez ok. 15 minut.



    W międzyczasie gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie wlać ją do reszty masy serowej i dodać łyżkę kakao, zmiksować.



    Po 15 minut pieczenia sernika otworzyć drzwiczki piekarnika i na wafelki Prince Polo wylać czekoladową masę serową. Dalej piec, tym razem w 170 st.C przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Dla wyjaśnienia: sernik pieczemy na dwa razy, by uniknąć zmieszania się białej masy serowej z ciemną :)
  • 3. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.



    Polewa czekoladowa: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie rozprowadzić ją na serniku. Wierzch posypać pokrojonymi na kawałki wafelkami Prince Polo, które nie zmieściły się na masie serowej. Sernik schłodzić całą noc w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować