Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min.
2.Masa serowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po łyżce twarogu. Dolewamy likier, dodajemy wystudzoną czekoladę oraz przestygniętą żelatynę, mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię.
3.Galaretka: wiśnie osączamy z zalewy (soku), 1 szklankę soku zagotowujemy, rozpuszczamy w niej galaretkę, zostawiamy do stężenia. Wiśnie układamy na masie serowej, zalewamy tężejącą galaretką. Podajemy gdy galaretka całkowicie stężeje.
Komentarze