CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI

4.5 (157 ocen)

obłędny, lekki, piankowy sernik z owocami, smak lata ...

Składniki:

  • Spód herbatnikowy:
    130 g herbatników maślanych,
    60 g rozpuszczonego masła
    Masa serowa:
    500 g sera twarogowego z wiaderka,
    90 g gorzkiej czekolady,
    1/2 szkl. śmietany 36%,
    3-4 łyżki cukru pudru,
    1/3 szkl. likieru czekoladowego,
    4 łyżeczki żelatyny,
    1/3 szkl. wrzątku

    Galaretka:
    3/4 opakowania galaretki wiśniowej,
    słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min.
  • 2. Masa serowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po łyżce twarogu. Dolewamy likier, dodajemy wystudzoną czekoladę oraz przestygniętą żelatynę, mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię.

  • 3. Galaretka: wiśnie osączamy z zalewy (soku), 1 szklankę soku zagotowujemy, rozpuszczamy w niej galaretkę, zostawiamy do stężenia. Wiśnie układamy na masie serowej, zalewamy tężejącą galaretką. Podajemy gdy galaretka całkowicie stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować