Czekoladowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Rozpływający się w ustach sernik na wyjątkowe okazje, ale i w zwykły dzień smakuje wybornie.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka budyniu waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg sera na serniki w wiaderku
    300 ml śmietany 30%
    20 dag białej czekolady
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    6 łyżeczek żelatyny
    1/4 szklanki wody
    dodatkowo;
    1/2 puszki zagęszczonego mleka słodzonego
    1/2 puszki orzeszków ziemnych nie solonych
    10 dag czekolady mlecznej łaciatej

Czekoladowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.
    Ciasto przelać do tortownicy 20 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 5-6 minut.
  • czekoladowy sernik 2. Mleko zagęszczone przelać do garnka dodać do niego posiekane orzeszki ziemne i chwilę razem gotować, aż masa zgęstnieje i jeszcze ciepłą masę rozsmarować na upieczonym spodzie z ciasta.
  • czekoladowy sernik 3. Białą czekoladę rozpuścić, żelatynę namoczyć i po chwili podgrzewając rozpuścić, śmietanę ubić na sztywno.
    Ser utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać rozpuszczoną i płynna czekoladę oraz jeszcze ciepłą żelatynę na koniec ostrożnie połączyć z ubitą śmietaną.
  • czekoladowy sernik 4. Przygotowana masę serowa wylać do formy na spód z ciasta i masy orzechowej, wierzch ciasta posypać grubą warstwą startej czekolady mlecznej i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby ciasto dokładnie zastygło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy