Czekoladowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do tortownicy 20 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 5-6 minut.
2.Mleko zagęszczone przelać do garnka dodać do niego posiekane orzeszki ziemne i chwilę razem gotować, aż masa zgęstnieje i jeszcze ciepłą masę rozsmarować na upieczonym spodzie z ciasta.
3.Białą czekoladę rozpuścić, żelatynę namoczyć i po chwili podgrzewając rozpuścić, śmietanę ubić na sztywno.
Ser utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać rozpuszczoną i płynna czekoladę oraz jeszcze ciepłą żelatynę na koniec ostrożnie połączyć z ubitą śmietaną.
4.Przygotowana masę serowa wylać do formy na spód z ciasta i masy orzechowej, wierzch ciasta posypać grubą warstwą startej czekolady mlecznej i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby ciasto dokładnie zastygło.
Komentarze