Czekoladowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zamrożone wiśnie zasypać cukrem, odstawić do całkowitego rozmrożenia, zmiksować.
Do wiśni dodać rozuszczoną żelatynę, odstawić.
W małym garnczku rozgrzać mleko, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę.
Odstawić garnuszek z czekoladą do przetudzenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić żeby napęczniała.
Serek zmiksować z cukrem, dodać mleko z czekoladą, zmiksować .
Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do serka, małymi partiami ,dokładnie wymieszać.
Rozgrzać żelatynę w kąpieli wodnej, dodać do masy, wymieszać.
W małej tortownicy, umieścić biszkopt, wylać masę serową odstawić do lodówki.( 30 minut)
Zalać sernik, masą wiśniową, wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Całość posmarować, polewą czekoladową, udekorować wiśniami deserowymi.
Całość zrobiona w małej tortownicy 18 cm.
SMACZNEGO
Komentarze