herbatniki przełożone masą czekoladową na bazie mleka w proszku i kaszy jaglanej ,do tego orzechy włoskie ,ciasto chętnie robię na rodzinne przyjęcia.Znika błyskawicznie .Zróbcie a się przekonacie .
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
herbatniki petit beurre 3 opakowania
orzechy włoskie posiekane 2 szklanki
masa czekoladowa:
mleko 400 ml.
czekolada gorzka i mleczna po 100 gram
mleko w proszku 1 szklanka
masło 100 gram
kasza jaglana 50 gram
kakao ciemne 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
Czekoladowy orzechowiec z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotuję na mleku na miękko, następnie ciepłą blenduję na gładko.
Do garnka przekładam masło, kakao, cukier , dodaję kostki czekolady , miesza, jak się wszystko ładnie połączy , dodaję kaszę ,mieszam, zdejmuję z palnika ,dosypuję mleko w proszku energicznie mieszając.
2.Masę dzielę na 3 części. Dno kwadratowej formę 25x25 cm. wykładam herbatnikami, na nie pierwsza warstwa masy, posypuję posiekanymi orzechami, kolejna warstwa herbatników ,lekko dociskam dłonią ,druga część masy ,posiekane orzechy, trzecia warstwa herbatników ,dociskam dłonią , masa ,i posiekane orzechy.
Ciasto wstawiam na noc do lodówki, Rano herbatniki są mięciutkie i łatwo kroi się na porcje.
Komentarze