Czekoladowy orzechowiec z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

herbatniki przełożone masą czekoladową na bazie mleka w proszku i kaszy jaglanej ,do tego orzechy włoskie ,ciasto chętnie robię na rodzinne przyjęcia.Znika błyskawicznie .Zróbcie a się przekonacie .

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • herbatniki petit beurre 3 opakowania
    orzechy włoskie posiekane 2 szklanki

    masa czekoladowa:

    mleko 400 ml.
    czekolada gorzka i mleczna po 100 gram
    mleko w proszku 1 szklanka
    masło 100 gram
    kasza jaglana 50 gram
    kakao ciemne 1 łyżka
    cukier 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Czekoladowy orzechowiec z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotuję na mleku na miękko, następnie ciepłą blenduję na gładko.
    Do garnka przekładam masło, kakao, cukier , dodaję kostki czekolady , miesza, jak się wszystko ładnie połączy , dodaję kaszę ,mieszam, zdejmuję z palnika ,dosypuję mleko w proszku energicznie mieszając.
  • 2. Masę dzielę na 3 części. Dno kwadratowej formę 25x25 cm. wykładam herbatnikami, na nie pierwsza warstwa masy, posypuję posiekanymi orzechami, kolejna warstwa herbatników ,lekko dociskam dłonią ,druga część masy ,posiekane orzechy, trzecia warstwa herbatników ,dociskam dłonią , masa ,i posiekane orzechy.
    Ciasto wstawiam na noc do lodówki, Rano herbatniki są mięciutkie i łatwo kroi się na porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować