Czekoladowy mus z malinami i jadalną ziemią

4.49 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Czekoladowe desery to prawdziwa uczta dla podniebienia. Czekolada ma w sobie odrobinę magii, podnosi endorfiny szczęścia, teraz u progu jesieni odrobina jej w deserach i wypiekach wręcz wskazana J Urozmaica smak, gorących deserów, ciast, ciasteczek a także deserów na zimno.

Czekoladowy aksamitny mus który Wam prezentuję w połączeniu z musem malinowym z odrobiną rumu i jadalną ziemią z pokruszonych czekoladowych ciasteczek to uczta zarówno dla podniebienia jak i dla oka, polecam jest nieziemsko pyszny !

Doskonały deser na weekend bez pieczenia.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Malinowy mus:
    25 dag świeżych malin
    ½ szklanki cukru-można mniej zależy jak słodkie są nasze maliny
    50 ml rumu
    2 listki żelatyny-polecam dr.oetker

    Czekoladowy mus:
    1 szklanka schłodzonej kremówki 30%
    5 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
    5 dag mlecznej czekolady
    2 żółtka
    1 łyżka cukru pudru

    Jadalna ziemia:
    10 dag herbatników czekoladowych
    Świeże maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy mus z malinami i jadalną ziemią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże maliny przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut na małym ogniu aż się rozpadną , wlewamy rum i gotujemy minutę, zastawiamy z ognia.

    Żelatynę namaczamy 5-6 minut w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy w dłoniach i dodajemy do gorących malin, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia.

    Mus malinowy rozlewamy do 4 identycznych szklanych pucharków, wstawiamy do lodówki na czas robienia czekoladowego musu.
  • 2. Czekolady łamiemy na kawałki, rozpuszczamy do gładkiej jednolitej konsystencji w miseczce nad gorącą kąpielą wodną.

    Żółtka ucieramy w szklanej misce z cukrem pudrem na gęstą jasną masę.

    Śmietankę ubijamy na puszysty gęsty krem, mieszamy delikatnie z ubitymi żółtkami i ostudzoną ale płynną czekoladą, rozlewamy na lekko stężałe maliny, wkładamy na całą noc do lodówki.
    przed podaniem posypujemy pokruszonymi drobno czekoladowymi herbatnikami, dekorujemy malinami i podajemy.
    Pycha :)

Porady

Jeśli komuś w musie malinowym przeszkadzają pestki, można maliny przetrzeć przez sitko przed dodaniem żelatyny, ale naprawdę nie ma takiej konieczności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować