Postanowiłam zrobić ciasto ŁACZĄC SMAKI CZEKOLADY DESEROWEJ Z NUTA POMARAŃCZY..Ciasto a'la murzynek czekoladowy jest swietne w smaku, sycące i łatwe w przygotowaniu.Pyszne!
60 min
Składniki:
250g czekolady deserowej
300ml oleju
6 jaj
200g cukru
1/3 łyżeczki soli
250g jogurtu naturalnego
350g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
a także :
połowa buteleczki aromatu pomarańczowego ,
o koło 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy lub otarta skórkę z 1 pomarańczy do ciasta.
Czekoladowy murzynek z nutą pomarańczy tzw. amerykański brownies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę łamiemy drobniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z jogurtem naturalnym. Jajka ubijamy z cukrem i solą, dodajemy do nich stopniowo mieszaninę czekolady z jogurtem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec dodajemy olejek pomarańczowy i drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy
Gotowe ciasto przelewamy blaszki wyłożonej pergaminem .Pieczemy w temperaturze 170°C, około 45 MINUT.
Po wystudzeniu ciasta posypujemy wierzch dość obficie cukrem pudrem. Swietnie takze smakuje z polewa czekoladowa.
Komentarze