Czekoladowy -miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.beza-Białka ubić z solą, potem cukrem. Przesiewać mąki i lekko mieszać łopatką.Potem domieszać kokos. Wyłożyć na blaszkę 30x40 cm. z papierem do pieczenia.Suszyć w 150* ok.30 min.Jak jeszcze jest miękki,to piekarnik wyłączyć i niech tam beza przeschnie.
2.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki takiej samej co piekliśmy bezę. Piec ok. 25-30 min. w 175*.Zdjąć papier, przestudzić i włożyć z powrotem do blaszki wyłożonej czystym papierem.
3.bita śmietana-Czekoladki rozpuścić, nad parą wraz ze śmietanką.Najlepiej to zrobić wieczorem i niech chłodzi się w lodówce całą noc.Albo to zrobić wcześniej przed wypiekami i schłodzić w lodówce. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę- czekoladową i ubić ze śnieżką. Potem dolewać żelatynę i zmiksować, ale nie za długo. Zaraz wyłożyć na biszkopt.
4.Przykryć bezą.
5.Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na placek i schłodzić.
Komentarze