Czekoladowy mazurek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mazurek znajduje się na wszystkich stołach w czasie Świat u mnie też. Ten trzeba upiec kilka dni przed Świętami, aby skruszał.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 surowe żółtka
    1 szczypta soli
    12 dag margaryny
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    Masa czekoladowa:
    10 dag czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła
    1 łyżka dowolnego alkoholu
    Dodatkowo:
    gęsty lukier do dekoracji
    barwniki spożywcze
    kolorowe cukierki
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowy mazurek 1. Ciasto: Miękką margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać żółtka i śmietanę, następnie już ręką wgnieść w masę przesianą mąkę wymieszaną z kakao i solą, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić około 30 min. Ciasto po schłodzeniu cienko rozwałkować i wyciąć z niego dwa jednakowe prostokąty i 2-3 cm paski którymi na brzegu ozdobić jeden prostokąt. Piec w temp.180st około 15-20 min .
  • 2. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z dodatkiem masła oraz alkoholu, masę czekoladową wylać na upieczony i wystudzony placek z brzegiem i odstawić do zastygnięcia czekolady.
  • 3. Kiedy czekolada zastygnie to cały prostokąt posmarować warstwą dżemu i przykryć wierzchem z czekoladą. Mazurek ozdobić wzorami z lukru i kolorowymi cukierkami.

Porady

Dekoracje robimy dowolnie, ale trzeba pamiętać, że mazurek to najbardziej kolorowe ciasto jakie jest na Świątecznym stole.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować