Czekoladowy herbatnikowiec z kokosową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z każdym dniem jest coraz smaczniejsze :)

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 400 g herbatników maślanych
    2 budynie czekoladowe bez cukru
    0,5 szklanki cukru pudru
    200 g. masła miękkiego 82%

    400 ml. śmietany 30%
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1 szklanka wiórków kokosowych

    1 szklanka mleka do zamaczania herbatników
    polewa krówkowa do dekoracji ( można inny smak)

Czekoladowy herbatnikowiec z kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20y9ugn 1. Budynie przygotowujemy według zaleceń producenta, dodajemy cukier, studzimy.
  • image-1vooaan 2. Przygotowujemy blaszkę ( ok. 24x30). Nakładamy papier do pieczenia (jeżeli ktoś nie posiada, nie jest to konieczne).
    Rozkładamy pierwszą warstwę herbatników.
  • image-1t5rjhn 3. Gdy budyń wystygnie, dodajemy masło i dobrze miksujemy. Wylewamy część budyniu na pierwszą warstwę, rozsmarowujemy równomiernie.
    Kolejno namaczamy herbatniki w mleku i nakładamy na krem budyniowy, później kolejno znów herbatniki i budyń.
  • image-0lf2w2y 4. Następnie przygotowujemy ostatnią warstwę czyli kokosową pierzynkę.
    Śmietanę wraz z 2 łyżkami cukru pudru ubijamy na sztywno, wsypujemy kokos i łyżką delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto.

    Gotową polewę krówkową przygotowujemy wg. zaleceń i dowolnie ozdabiamy ciasto.
    Wkładamy do lodówki i dopiero na następny dzień kroimy i spożywamy.

    Smacznego :)

Porady

Dodać trochę mniej mleka niż jest opisane na opakowaniu budyniu.

Komentarze

Podobne przepisy