Czekoladowy dyniowiec

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Zapewniam, że dyniowe ciasta są rewelacyjne i przynajmniej w moim przypadku uzależniają. Ciągle wymyślam nowe sposoby by przemycić to warzywo w słodkich deserach. Mój ostatni wypiek to połączenie dyni, białej czekolady, puszystego biszkoptu i waniliowej masy. Gorąco polecam!!!Smak ciasta podbił serca domowników i nie tylko:).

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Blaszka 25x 36 cm
    Biszkopt jasny:
    • 4 duże, jajka,
    • ¾ szklanki cukru,
    • ½ szklanki mąki tortowej,
    • 1/3 szklani mąki ziemniaczanej,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli,
    • 2 łyżki zimnej wody
    Masa budyniowa:
    - 300 gram masła 82% tłuszczu,
    - 0,5 litry mleka,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 3 żółtka,
    - 1 łyżka cukru,
    - 2 cukry waniliowe,
    - Alkohol do smaku
    Dyniowy mus:

    • ok 1,4 kg dyni (waga po obraniu),
    • 2 galaretki pomarańczowe,
    • Około 2- 3 łyżki cukru do smaku,
    • kwasek cytrynowy do smaku

    Wykończenie:
    • 150 ml śmietanki 30%,
    • 300 gram białej czekolady,
    • Pokrojone orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni Desery

Czekoladowy dyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy biszkopt 1. BISZKOPT
    Sypkie składniki łączymy ze sobą.
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy sypkie składniki i wlewamy wodę. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę. Pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
  • dodanie budyniu do masła 2. MASA: Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Następnie stopniowo do masy dodajemy zimny budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.
  • wyłożenie masy 3. Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na upieczony biszkopt. Po wyrównaniu masy na jej wierzchu wykonujemy ozdobne rowki.
    Ciasto schładzamy, a między czasie przygotowujemy mus dyniowy.
  • gotowanie dyni 4. MUS: Dynie kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odsączamy z wody i miksujemy.
  • dodanie galaretki 5. Z tej porcji otrzymałam niecały litr musu dyniowego. Do musu dodajemy przegotowaną wodę, tak by w sumie otrzymać 1 litr dyniowej masy.
    Tak przygotowaną dynię ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Do ciepłej dodajemy galaretkę. Masę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Słodzimy ją do smaku i doprawiamy kwaskiem cytrynowym. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
    Tężejącą dyniową masę wykładamy na nasze ciasto. Wierzch wyrównujemy. Ciasto ponownie odstawiamy do chłodu.
  • czekoladę kroimy 6. WYKOŃCZENIE: Białą czekoladę drobno siekamy
  • wylanie polewy na mus 7. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Do ciepłej dodajemy czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści. Przestudzoną masę czekoladową wylewamy na zastygnięty dyniowy mus. Wierzch posypujemy orzechami. Ciasto ponownie schładzamy, by czekolada zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować