Czekoladowy deser z mascarpone a'la Tiramisu.

0 (0 ocen)

Prawdziwa boba kaloryczna. Pyszny deser z czekoladą i mascarpone.

Składniki:

  • 250 g mascarpone

    2 jajka

    1 opakowanie okrągłych biszkoptów około 100 g

    1/4 szklanki cukru (możemy z niego całkowicie zrezygnować)

    filiżanka mocnej kawy

    2 łyżki likieru czekoladowego ( użyłam likieru czekolado-kokosowego)

    100 g czekolady mlecznej

    100 g czekolady białej

Czekoladowy deser z mascarpone a'la tiramisu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy 1 łyżkę likieru i odstawiamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy roztopioną czekoladę mleczną i 1 łyżkę likieru, mieszamy. Do drugiej części dajemy roztopioną białą czekoladę i też mieszamy. Masy możemy odstawić na chwilę do lodówki, żeby trochę zgęstniały.
  • 2. W pucharkach układamy biszkopty nasączone kawą, białą masę, biszkopty, ciemną masę i tak dalej aż pucharek się zapełni :) Na wierzch możemy położyć owoce i posypać kakao albo startą czekoladą.

Porady

Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Zamiast biszkoptów możemy użyć pokruszonych herbatników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy