Czekoladowy cytrynowiec

4.5 (170 ocen)

To modyfikacja popularnego ciasta o nazwie „cytrynowiec” . Ciasto to piekę dość często, więc postanowiłam dla urozmaicenia nadać mu nieco innego charakteru! Polecam to połączenie orzeźwiającej cytryny i czekoladowej pianki !

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Biszkopt ciemny:
    - 4 duże jajka,
    - 4 łyżki cukru,
    - 3 łyżki mąki,
    - 1,5 łyżki kakao,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem cytrynowy:
    - 2 budynie śmietankowe,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - Sok z 3 cytryn ( około 0,5 szklanki wychodzi),
    - 3 żółtka,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 0,5 łyżki mąki tortowej,
    - 1 cukier waniliowy,

    - 1 kostka masła

    - 24 sztuki delicji cytrynowych lub pomarańczowych,
    Kakaowa śmietanka
    - 0,5 litry śmietanki 30 %,
    - 2 -3 łyżki cukru pudru (do smaku),
    - 2 kopiate łyżki kakao,
    - 4 lekko kopiate łyżeczki żelatyny

    Wykończenie:
    - 2 galaretki cytrynowe


Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Czekoladowy cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony biszkopt 1. BISZKOPT:
    Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
    Upieczony biszkopt studzimy.
  • ugotowany budyń 2. MASA:
    Wyciśnięty sok z cytryny dopełniamy wodą. W sumie powinniśmy uzyskać 2,5 szklanki płynu. Połowę rozcieńczonego soku zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący sok, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń i studzimy.
    Masło ucieramy do białości. Do utartego dodajemy zimny budyń.
    Masę cytrynową wykładamy na ciemny biszkopt (można go wczesnej naponczować).
  • wyłożone delicje 3. Na masie układamy koło siebie delicje (częścią czekoladową do spodu).
    Na ułożone delicje wylewamy kakaową śmietankę.
  • przygotowanie smietanki 4. ŚMIETANKA:
    Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinno przybrać konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy zaparzone kakao oraz cukier puder do smaku.
  • wylana na ciasto smietanka 5. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy całość i wylewamy na wyłożone delicje.
  • wylanie galaretki 6. WYKOŃCZENIE:
    Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na zastygniętą śmietankę. Ciasto ponownie odstawiamy do chłodu, by galaretka stężała.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować