Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną

  • wyświetlono: 170 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Deser rodem z Francji, w mojej zimowej wersji wiśnie zastąpiłam żurawiną. Polecam bardzo ten deser, jest bardzo prosty niczym naleśniki.

kada
  • 6 porcje
  • 4min
  • Łatwy

Składniki

105 g mąki pszennej
20 g kakao
300 ml mleka
3 jajka
100 g świeżej żurawiny
cukier puder do oprószenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną

  • 1. Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy rózgą.
  • 2. Dodajemy mąkę, kakao i dolewamy mleko. Wszystko mieszamy.
  • 3. Przelewamy do natłuszczonej formy do zapiekania o średnicy 26 cm. Wrzucamy umytą, osuszoną żurawinę.
  • 4. Pieczemy ok 35 min w 180 st.
  • 5. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Deser świetnie smakuje na ciepło jak i zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Żurawinakakaoclafoutis
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-24rk3cx

Dodane przez: Ewelina Marcin

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi...

Inna wersja tradycyjnego bloku...

Sernik z musem żurawinowym

Dodane przez: paprotka25

Sernik z mascarpone, białą czekoladą i musem...

Fantastyczny sernik z dodatkiem...

image-0c5lq46

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Biszkopt czekoladowy ze szpinakiem

Biszkopt jest bardzo delikatny,...

Clafoutis z nektarynkami

Dodane przez: dagita

Clafoutis z nektarynkami

Banalnie proste i szybkie ciasto...

Aromatyczna   babka róża z   żurawinami

Dodane przez: mariola1972

babka róża czekoladowa z żurawiną i pomaranczą...

bardzo pyszna czekoladowa z...

Clafoutis z truskawkami

Dodane przez: migotka28

Clafoutis z truskawkami

Typowe clafoutis robi się z czereśniami...