czekoladowy biszkopt pod malinową chmurką

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie koleżanka przynosząc mi górę świeżych malin, które chciałam w jakiś pyszny sposób zagospodarować.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 8 łyżek mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - 9 łyżek cukru
    - 9 łyżek oleju
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 30ml wódki lub kawy, 40ml wody

    Masa śmietanowa:
    - śmietana 30% 400g
    - galaretka malinowa
    - 250g malin
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 5 łyżek wiórek kokosowych

    Galaretka:
    - 2 galaretki malinowe
    - 250g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy biszkopt pod malinową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal miksując wlewamy po jednym żółtku. Do otrzymanej masy dodajemy olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy.
  • 2. Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy mąką, a następnie wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170stopni na ok. 40 minut. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół i obie części skraplamy wodą zmieszaną z wódką.
  • 3. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Umyte maliny blendujemy, mieszamy ze śmietaną. Ostrożnie dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 300-400ml wody.
  • 4. 2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 700ml wody. Odstawiamy do stężenia.
  • 5. Dolną część biszkopta wykładamy malinami i zalewamy tężejącą galaretką. Na to kładziemy drugą część biszkopta, a na nią masę śmietanową. Na koniec posypujemy ciasto uprażonymi wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować