Czekoladowy biszkopt pod malinową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal miksując wlewamy po jednym żółtku. Do otrzymanej masy dodajemy olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy.
2.Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy mąką, a następnie wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170stopni na ok. 40 minut. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół i obie części skraplamy wodą zmieszaną z wódką.
3.Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Umyte maliny blendujemy, mieszamy ze śmietaną. Ostrożnie dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 300-400ml wody.
4.2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 700ml wody. Odstawiamy do stężenia.
5.Dolną część biszkopta wykładamy malinami i zalewamy tężejącą galaretką. Na to kładziemy drugą część biszkopta, a na nią masę śmietanową. Na koniec posypujemy ciasto uprażonymi wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na noc.
Komentarze