Czekoladowo-wiśniowy sernik

0 (0 ocen)

Czekolada i owoce zawsze stanowią pyszne połączenie. Jeśli te dwa składniki wkomponujemy w sernik otrzymujemy pyszne ciasto!Takiego deseru chyba nikt sobie nie odmówi:). Polecam do niedzielnej kawy, ale nie tylko. Idealnie może konkurować z tradycyjnymi sernikami, podanymi na świątecznych stołach

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Kakaowy spód:
    • 14 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag masła
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 spora łyżka kakao dobrej jakości
    Czekoladowy ser:
    • 1, 2 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • 18 dag cukru pudru,
    • 7 jajek,
    • 150 gram białej czekolady,
    • 1,5 budyniu waniliowy,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki mleka
    Wykończenie:
    • słoiczek wiśni w syropie,
    • 1 mleczna czekolada,
    • 1 gorzka czekolada,
    • 0,5 białej czekolady,
    • 5 dag masła,
    • 1 łyżka mleka,
    • kandyzowane wiśnie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Czekoladowo-wiśniowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy spód 1. SPÓD:Składniki kakaowego spodu wykładamy na stolnicę. Zagniatamy z nich energicznie ciasto. Gotowe wałkujemy na okrąg i wykładamy nim spód tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • dodanie czekolady 2. SER: Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka.
    W malakserze ucieramy masło , cukier puder, żółtka i ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczoną czekoladę. W dalszej kolejności dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia.
  • dodanie bialek 3. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z masą serową.
  • przed pieczeniem 4. Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go ok 60-70 minut w 180˚C.
    Upieczony dokładnie studzimy. Po przestudzeniu delikatnie ścinamy z niego zrumienioną skórkę.
  • dodanie wiśni do czekolady 5. WYKOŃCZENIE: Wiśnie dokładnie odsączamy z syropu. Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy ma mniejsze części. Połamaną rozpuszczamy na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady dodajemy odsączone wiśnie. Delikatnie łączymy je z czekoladą i wykładamy na upieczony wcześniej sernik.
  • polanie ciasta 6. Po wyłożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.
    Zastygniętą czekoladę z wiśniami dodatkowo dekorujemy białą czekoladą, wcześniej rozpuszczoną z łyżką mleka. Całość dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować