Czekoladowo - wiśniowa kostka (z syropem rumowym)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię połączenie czekolady i wiśni. Upiekłam czekoladowy biszkopt i postanowiłam połączyć go nie z samą konfiturą wiśniową ale również z galaretką i pysznym kremem na bazie bitej śmietany. Całości dodaje aromat syrop Rumowy zakupiony u naszych sąsiadów Słowaków - nie zawiera alko :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 6 dużych jaj
    - pół szkl. cukru
    - 3/4 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki ziemniaczanej
    - kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    - 4 płaskie łyżki kakao
    - 5 kostek startej gorzkiej czekolady

    Galaretka:

    - 2 galaretki wiśniowe (po 75g)
    - 480-500g dobrej konfitury wiśniowej (z widocznymi owocami)

    Krem:

    - 250 g serka mascarpone
    - 350 ml śmietanki kremówki
    - 1 śmietanfix 9g
    - łyżka cukru pudru
    - 3 łyżki kakao

    Dodatkowo:

    - syrop rumowy lub ciemny rum do nasączenia i do kremu (ew. olejek rumowy)
    - dekoracyjna posypka czekoladowa
    - wisienki z wiśniówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo - wiśniowa kostka (z syropem rumowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brytfanka: 24cm x 33cm

    Biszkopt: Białka ubić, dodać kolejno cukier, żółtka, na koniec mąki wymieszane z proszkiem, kakao oraz czekoladom - dodawać po kilka łyżek mieszając już ręcznie. Piec w temp. 160 st. C przez 25-30 minut.

    Galaretka: Galaretki rozpuścić w 1 i 3/4 szkl. wrzątku, gdy zaczną tężeć dodać konfitury i wymieszać, włożyć na kilka minut do lodówki. Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, jedną część dobrze nasączyć syropem rumowym lub ciemnym rumem i wylać tężejącą galaretkę
    (najlepiej wylewając galaretkę uszczelnić tę część specjalną ramką do ciast), wstawić do lodówki na ok. 20 min by całkowicie stężała.

    Krem: Śmietanę ubić z fixem oraz cukrem pudrem, do ubitej dodać kakao i ubijać jeszcze przez chwilkę wlewając małym strugiem 4 łyżki syropu rumowego bądź 2 łyżki ciemnego rumu (ew. olejek-kilka kropel). Na galaretkę wyłożyć 2/3 kremu, przykryć druga częścią ciasta i nasączyć tak jak pierwszy blat. Na górę rozsmarować pozostałą część kremu, posypać posypką i udekorować wiśniami. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem by smaki się wymieszały:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować