Czekoladowo - truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny torciki czekoladowy z dodatkiem musu truskawkowego, można zamiast musu truskawkowego zrobić mus brzoskwiniowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe
    - 20 dag margaryny
    - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 4 jajka
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku

    Masa czekoladowa
    - gorzka czekolada
    - 2 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 margaryna

    Mus truskawkowy
    - 500 g truskawek
    - 2 galaretki truskawkowe

    Wierch ciasta
    - 1 tabliczka mlecznej
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Czekoladowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe 1. Ciasto czekoladowe - margarynę rozpuszczamy , ubijamy żółtka z cukrem dodajemy margarynę. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Wylewamy ciasto do tortownicy o średnicy 28 cm - pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczone przekrawamy na 2 części.
  • Rozsmarowujemy masę 2. Masa - Czekoladę rozpuszczamy na parze, ubijamy jajka z cukrem. Ucieramy margarynę dodajemy na zmianę czekoladę i masę jajeczną.
  • Wylewamy mus truskawkowy 3. Mus truskawkowy - miksujemy truskawki, podgrzewamy wsypujemy galaretki odkładamy do lekkiego zastygnięcia.
  • Rozsypujemy czekoladę 4. Przełożenie ciasta - ciasto czekoladowe - masa - ciasto czekoladowe - mus truskawkowy - na wierzch rozsypujemy pokrojoną w kostkę obie czekolady część czekolady rozpuszczamy i polewamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy