Czekoladowo-truskawkowe serce miłości

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Czekolada i truskawki są uważane za jedne z najlepszych afrodyzjaków .Warto więc dodać ich do słodkości na święto zakochanych,małe co nie co poprawi nam nastrój a na twarzy ukochanej osoby zagości uśmiech...

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    10 dag mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    60 g gorzkiej czekolady
    10 dag cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    500 ml śmietany kremówki
    15 dag truskawek
    2 śmietan fiks
    3 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    galaretka truskawkowa
    cukier puder

    Dodatkowo:
    forma w kształcie serca
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery

Czekoladowo-truskawkowe serce miłości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,pod koniec wsypujemy cukier i dalej miksujemy aż piana będzie lśniąca,dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy,następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczaną.Na koniec wlewamy czekoladę gorzką rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej i ostudzoną. Masę wylewamy do natłuszczonej formy w kształcie serca i pieczemy w temp 160*c przez 25 minut.Studzimy,zimne ciasto kroimy poziomo na dwie części.
  • 2. Krem: Śmietanę kremówkę dobrze schładzamy i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks. Truskawki jeśli są mrożone rozmrażamy i miksujemy blenderem na mus,dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki i miksujemy do połączenia.Tak przygotowanym kremem przekładamy czekoladowe serce. Dekorujemy cukrem pudrem i galaretką truskawkową wg uznania.Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować