Czekoladowo-truskawkowe ciasto z kaszy – bez glutenu i laktozy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i lekkie ciasto na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kakao i dżemu truskawkowego.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (forma o wymiarach 20 x 20 cm)
    – szklanka zmielonej kaszy gryczanej lub mąki gryczanej
    – 2 jajka
    – słoiczek dobrej jakości dżemu truskawkowego
    – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub szczypta sody oczyszczonej
    – 2 łyżki kakao
    * jeśli ciasto będzie zbyt mało słodkie możecie dodać 1 łyżkę miodu lub innego słodzidła
    Polewa
    – 5 kostek gorzkiej czekolady min 70%
    – 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy

Czekoladowo-truskawkowe ciasto z kaszy – bez glutenu i laktozy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe ciasto z kaszy 1. Jajka miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy słoiczek dżemu truskawkowego. Miksujemy przez dłuższą chwilą. Następnie wsypujemy mąkę gryczaną oraz proszek do pieczenia i kakao. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy około 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
    Polewa
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy a następnie polewamy nasze przestudzone ciasto.

Porady

Zamiast truskawkowego dżemu można użyć innego dowolnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować