Czekoladowo - sernikowa kostka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lubicie czekoladowe smaki? Bo ja tak i to bardzo. Polecam pyszną serowo - czekoladową kostkę. Idealną na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. W tym cieście wszystko do siebie pysznie pasuje. Zapraszam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
    15 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    10 dag mlecznej czekolady
    3 łyżki kakao
    2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
    15 dag rodzynek

    Polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Masa śmietankowa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    2-3 łyżki kakao
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Czekoladowo - sernikowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa serowo - czekoladowa. 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, dodajemy kakao, budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, dokładnie ucieramy.
    Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z rodzynkami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.
  • W blaszce. 2. Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto serowe dokładnie studzimy.
  • Wystudzone z polewą. 3. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy ją na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.
  • Ze śmietanką. 4. Gdy polewa na cieście zastygnie kroimy je w kostkę.
    Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do smaku i kakao.
    Następnie za pomocą szprycy dekorujemy pokrojone kostki i posypujemy startą czekoladą.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru, na pół litra mleka każdy. Ser gotowy w wiadereczku. Zamiast kremówki możemy użyć śmietany typu ,,Śnieżka''.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować