Czekoladowo- pomarańczowy sernik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten sernik łączy w sobie słodycz czekolady oraz świąteczny aromat pomarańczy. Gorąco polecam:). Idealnie prezentuje się na bożonarodzeniowym stole.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Spód:
    • 12 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 5 dag margaryny,
    • 1 łyżka przyprawy do pierników,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    Ser czekoladowy:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego),
    • 200 gram serka mascarpone,
    • 10 dag masła,
    • 12 dag cukru pudru,
    • 2 czekolady deserowe (200 gram),
    • ¼ szklanki mleka,
    • 6 dużych jajek,
    • 2 zaokrąglone łyżki kakao dobrej jakości,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Około 120-150 gram skórki pomarańczowej (ilość według uznania) + mąka do oprószenia skórki,
    • Szczypta soli
    Polewa kakaowa:
    • 0,5 kostki margaryny ( u mnie Kasia),
    • ok 3-4 łyżki kakao dobrej jakości ( najlepiej z wiatrakiem),
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 jajko (świeże, wiejskie)
    Kandyzowane pomarańcze:
    • 2 pomarańcze,
    • 2 szklanki wody,
    • 1 szklanka cukru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Czekoladowo- pomarańczowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany spód 1. SPÓD: Składniki spodu umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy je energicznie do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,6 cm. Ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Widelcem nakłuwamy je w kilku miejscach
  • dodanie czekolady 2. SER: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
    Do malaksera przekładamy ser biały, ser mascarpone, żółtka, cukier puder oraz masło. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Między czasie czekolady rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczone łączymy z kakao i delikatnie studzimy. Tak przygotowaną czekoladową masę łączymy z masą serową
  • połączenie z białkami 3. Gdy składniki się połączą dodajemy do całości budyń oraz mąkę. Na koniec całość łączymy z pianą z białek.
  • wykładanie sera do tortownicy 4. Skórkę pomarańczową obtaczamy w mące.
    Otrzymaną masę serową wykładamy naprzemiennie ze skórką pomarańczową na ciasto kruche.
    Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
    Upieczony wyjmujemy i dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić go na całą noc do ostygnięcia, a następnego dnia wykończyć.
  • gotowanie pomarańczy 5. POLEWA: Margarynę rozpuszczamy. Między czasie jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao oraz wlewamy gorący tłuszcz. Tak otrzymaną polewą dekorujemy czekoladowy sernik. Na zastygniętą wykładamy kandyzowaną pomarańczę. Ciasto przechowujemy w chłodzie.
    Przed podaniem sernik dodatkowo dekorujemy skórką z pomarańczy.
    KANDYZOWANA POMARAŃCZA: Owoce dokładnie myjemy.
    Wodę łączymy z cukrem i podgrzewamy. Między czasie pomarańczę kroimy w 0,5 cm plastry. Do ciepłego syropu wkładamy przygotowaną pomarańczę. Plasterki powinny być całe zanurzone w syropie. Gotujemy je na wolnym ogniu około 1 godzinę. W trakcie gotowania możemy je przewrócić na drugą stronę, by owoce równomiernie nasączyły się cukrem.
  • przed pieczeniem 6. Gotowe, szkliste wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Tak przygotowane wkładamy na około 40 minut do piekarnika. Suszymy je w 100°C. W trakcie pieczenia plasterki kontrolujemy, by ich środki zbyt mocno się nie zrumieniły. Wówczas mogą okazać się gorzkie.
    Po określonym czasie pomarańczę wyjmujemy i studzimy. Ostygnięte plasterki wykładamy na wierzch sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować