Puszyste muffinki z niespodzianką w środku w postaci małych cukierków. Idealne na dziecięce przyjęcie, polecam :)
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 30 sztuk*
500 g mąki pszennej
4 jajka rozm. M
500 ml mleka
200 ml oleju
200 g cukru
60 g kakao
100 g mlecznej czekolady mlecznej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 pomarańczy
Polewa:
150 g czekolady gorzkiej
150 g czekolady mlecznej
3 łyżeczki oleju
Dodatkowo:
100 g lentilek
Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzać. Czekoladę posiekać.
Do jednej miski przesypać mąkę, dodać cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Do drugiej miski przelać mleko, dodać jajka i olej. Dodać skórkę z pomarańczy. Dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodać sypkie składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę i szybko wymieszać.
2.Przełożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek do muffinek i piec w 180 st 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
3.Dekoracja:
Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, dodać olej. Postawić na garnku z gotująca się wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia.
W każdej babeczce wykroić nożykiem średniej wielkości otwór. Odkrojone ciasto zostawić. Do każdego otworku włożyć po 2-3 lentilki i przykryć odłożonym ciastem. Łyżeczką nakładać czekoladę, maskując linię cięcia. Ułożyć na czubku małego cukierka i zostawić do stężenia. Smacznego!
Porady
* podane składniki podzieliłam na połowę i piekłam dwie partie babeczek, po 15 sztuk.
Komentarze