Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste muffinki z niespodzianką w środku w postaci małych cukierków. Idealne na dziecięce przyjęcie, polecam :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 30 sztuk*
    500 g mąki pszennej
    4 jajka rozm. M
    500 ml mleka
    200 ml oleju
    200 g cukru
    60 g kakao
    100 g mlecznej czekolady mlecznej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    Polewa:
    150 g czekolady gorzkiej
    150 g czekolady mlecznej
    3 łyżeczki oleju
    Dodatkowo:
    100 g lentilek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wymieszać 1. Mleko delikatnie podgrzać. Czekoladę posiekać.
    Do jednej miski przesypać mąkę, dodać cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Do drugiej miski przelać mleko, dodać jajka i olej. Dodać skórkę z pomarańczy. Dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodać sypkie składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę i szybko wymieszać.
  • piec w 180 2. Przełożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek do muffinek i piec w 180 st 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • ciasto wykroić 3. Dekoracja:
    Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, dodać olej. Postawić na garnku z gotująca się wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia.
    W każdej babeczce wykroić nożykiem średniej wielkości otwór. Odkrojone ciasto zostawić. Do każdego otworku włożyć po 2-3 lentilki i przykryć odłożonym ciastem. Łyżeczką nakładać czekoladę, maskując linię cięcia. Ułożyć na czubku małego cukierka i zostawić do stężenia. Smacznego!

Porady

* podane składniki podzieliłam na połowę i piekłam dwie partie babeczek, po 15 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować