Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno

  • wyświetlono: 384 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Deser który obłędnie smakuje i prezentuje się przepięknie. Podprażone z odrobiną wina jabłka z rodzynkami, maślana i chrupka kruszonka z herbatników i bułki tartej , bita śmietana i aksamitna warstwa deseru pistacjowo czekoladowego, powiem szczerze dawno nie jadłam tak idealnie skomponowanego deseru na zimno, wprost rozpływa się ustach, zrobiłam dwa pucharki dla siebie i męża, było nam mało! Idealnie nadaje się na ciepłe dni.

IMG_20170724_160846
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na dwie porcje:
Warstwa jabłkowa:
3 jabłka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sułtańskich rodzynek
2 łyżki wytrawnego białego wina

Krucha mieszanka:
2 płaskie łyżki masła
3 płaskie łyżki domowej bułki tartej
30 g herbatników maślanych
Szczypta mielonego cynamonu

Dodatkowo:
150 g deseru czekoladowo-pistacjowego Muller de Luxe Creme au Chocolat
1 szklanka śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
Pokruszone pistacje
Liście świeżej mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno

  • Jabłka z rodzynkami1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z brązowym cukrem oraz białym winem i rodzynkami, podlać łyżką wody , włożyć do rondelka i uprażyć mieszając tak aby pozostały jędrne i się nie rozpadły, zdjąć z ognia wystudzić.
  • prażenie bułki2. Na patelni rozgrzać masło, wsypać bułkę tartą, oraz szczyptę cynamonu, zrumienić na złocisto cały czas mieszając aż masa stanie się chrupiąca,
  • Z herbatnikami3. wsypać pokruszone drobniutko herbatniki maślane, wymieszać, chwilę podprażyć, i odstawić do wystygnięcia.
  • Układanie warstwowo4. Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Do dwóch wysokich szklanych pucharków układać deser warstwowo: Prażone jabłka, połowę bitej śmietany, maślana kruszonka, deser czekoladowo-pistacjowy (delikatnie aby warstwa czekoladowa i pistacjowa się nie wymieszała tylko była ładnie widoczna w pucharku)udekorować kleksem bitej śmietany posypać pokruszonymi pistacjami oraz świeżą miętą, schłodzić deser w lodówce. Podawać.
    Życzę smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

pistacjelatojabłkabita śmietanaDeserrodzynkikruszonkaherbatnikidla dorosłychwiosnapodwieczorekbez pieczeniana zimnowinoPoczęstunekwarstwowy deserszarlotka na zimnojabłka z winemkonkurs_mullerdeser z winem
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-19wojt3

Dodane przez: paolineczka

Sernik pistacjowy z wkładką czekoladową

Pyszny wilgotny sernik o mocnym...

Szarlotka na zimno bez pieczenia

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

SZARLOTKA NA ZIMNO BEZ PIECZENIA

Pyszniutka szarlotka.Do jej przygotowania...

image-26s4d40

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami

Warstwowy sernik na biszkoptach...

czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno

Lekki, nie za słodki, świetnie...

Czekoladowy sernik na zimno

Dodane przez: adela7

Czekoladowy sernik na zimno

Delikatny pyszny serniczek ....dla...

Czekoladowe mini serniki na zimno z chili

Dodane przez: Kuchnia Marty

Czekoladowe mini serniki na zimno z chili

Mocno czekoladowe mini serniki...