Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Deser który obłędnie smakuje i prezentuje się przepięknie. Podprażone z odrobiną wina jabłka z rodzynkami, maślana i chrupka kruszonka z herbatników i bułki tartej , bita śmietana i aksamitna warstwa deseru pistacjowo czekoladowego, powiem szczerze dawno nie jadłam tak idealnie skomponowanego deseru na zimno, wprost rozpływa się ustach, zrobiłam dwa pucharki dla siebie i męża, było nam mało! Idealnie nadaje się na ciepłe dni.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:
    Warstwa jabłkowa:
    3 jabłka
    1 łyżka brązowego cukru
    1 łyżka sułtańskich rodzynek
    2 łyżki wytrawnego białego wina

    Krucha mieszanka:
    2 płaskie łyżki masła
    3 płaskie łyżki domowej bułki tartej
    30 g herbatników maślanych
    Szczypta mielonego cynamonu

    Dodatkowo:
    150 g deseru czekoladowo-pistacjowego Muller de Luxe Creme au Chocolat
    1 szklanka śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    Pokruszone pistacje
    Liście świeżej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Wina Herbaty

Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka z rodzynkami 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z brązowym cukrem oraz białym winem i rodzynkami, podlać łyżką wody , włożyć do rondelka i uprażyć mieszając tak aby pozostały jędrne i się nie rozpadły, zdjąć z ognia wystudzić.
  • prażenie bułki 2. Na patelni rozgrzać masło, wsypać bułkę tartą, oraz szczyptę cynamonu, zrumienić na złocisto cały czas mieszając aż masa stanie się chrupiąca,
  • Z herbatnikami 3. wsypać pokruszone drobniutko herbatniki maślane, wymieszać, chwilę podprażyć, i odstawić do wystygnięcia.
  • Układanie warstwowo 4. Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Do dwóch wysokich szklanych pucharków układać deser warstwowo: Prażone jabłka, połowę bitej śmietany, maślana kruszonka, deser czekoladowo-pistacjowy (delikatnie aby warstwa czekoladowa i pistacjowa się nie wymieszała tylko była ładnie widoczna w pucharku)udekorować kleksem bitej śmietany posypać pokruszonymi pistacjami oraz świeżą miętą, schłodzić deser w lodówce. Podawać.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować