Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Deser który obłędnie smakuje i prezentuje się przepięknie. Podprażone z odrobiną wina jabłka z rodzynkami, maślana i chrupka kruszonka z herbatników i bułki tartej , bita śmietana i aksamitna warstwa deseru pistacjowo czekoladowego, powiem szczerze dawno nie jadłam tak idealnie skomponowanego deseru na zimno, wprost rozpływa się ustach, zrobiłam dwa pucharki dla siebie i męża, było nam mało! Idealnie nadaje się na ciepłe dni.

IMG_20161124_195135
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na dwie porcje:
Warstwa jabłkowa:
3 jabłka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sułtańskich rodzynek
2 łyżki wytrawnego białego wina

Krucha mieszanka:
2 płaskie łyżki masła
3 płaskie łyżki domowej bułki tartej
30 g herbatników maślanych
Szczypta mielonego cynamonu

Dodatkowo:
150 g deseru czekoladowo-pistacjowego Muller de Luxe Creme au Chocolat
1 szklanka śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
Pokruszone pistacje
Liście świeżej mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowo-pistacjowa szarlotka na zimno

  • Jabłka z rodzynkami1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z brązowym cukrem oraz białym winem i rodzynkami, podlać łyżką wody , włożyć do rondelka i uprażyć mieszając tak aby pozostały jędrne i się nie rozpadły, zdjąć z ognia wystudzić.
  • prażenie bułki2. Na patelni rozgrzać masło, wsypać bułkę tartą, oraz szczyptę cynamonu, zrumienić na złocisto cały czas mieszając aż masa stanie się chrupiąca,
  • Z herbatnikami3. wsypać pokruszone drobniutko herbatniki maślane, wymieszać, chwilę podprażyć, i odstawić do wystygnięcia.
  • Układanie warstwowo4. Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Do dwóch wysokich szklanych pucharków układać deser warstwowo: Prażone jabłka, połowę bitej śmietany, maślana kruszonka, deser czekoladowo-pistacjowy (delikatnie aby warstwa czekoladowa i pistacjowa się nie wymieszała tylko była ładnie widoczna w pucharku)udekorować kleksem bitej śmietany posypać pokruszonymi pistacjami oraz świeżą miętą, schłodzić deser w lodówce. Podawać.
    Życzę smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

pistacjelatojabłkabita śmietanaDeserrodzynkikruszonkaherbatnikidla dorosłychwiosnapodwieczorekbez pieczeniana zimnowinoPoczęstunekwarstwowy deserszarlotka na zimnojabłka z winemkonkurs_mullerdeser z winem

Komentarze

Podobne przepisy

Deser.

Dodane przez: Di gotuje

Deser/krem czekoladowy z tofu

Dodatek czekolady sprawi, że nie...

gofry z piekarnika

Dodane przez: ewoola

Gofry z piekarnika

Nie posiadam gofrownicy, ale do...

Foto 4

Dodane przez: malgosias

Muller na wakacjach

Przepyszne połączenie luksusowego...

trufle

Dodane przez: karrr96

Trufle czekoladowe

Smaczna słodkość :)

Wielkanocne koszyczki z galaretką.

Dodane przez: grzesiek

Wielkanocne koszyczki z galaretką

winogron dekoracyjny w wiórkach...

czekoladowa cytrynka

Dodane przez: paulina0984

czekoladowa cytrynka

lekki i puszysty deser